„Швеция трябва скоро да се присъедини към НАТО, за да отблъсне руската заплаха“

„Швеция трябва скоро да се присъедини към НАТО, за да отблъсне руската заплаха“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2023
  • Share:

„Швеция трябва да стане пълноправен член на военния съюз на НАТО възможно най-бързо за да отблъсне заплахата от Русия", каза министърът на отбраната на страната. В Стокхолм нараства нетърпението относно бавния път към присъединяване.
Пал Йонсон каза, че не е в състояние да даде график за завършване на процеса на одобрение на Швеция в НАТО, но е уверен, че Турция и Унгария, двете страни, останали да ратифицират членството на страната, ще го направят в крайна сметка.
„Ние не искаме да отписваме Русия като заплаха, защото Русия показа доказателства за издръжливост [в Украйна]. Така че трябва да се придържаме към това и го правим по най-добрия начин, като укрепваме нашите национални слабости и се интегрираме напълно в НАТО възможно най-скоро", каза Джонсън пред Guardian.
Швеция подаде молбата си за членство в НАТО едновременно с Финландия през май 2022 г., като и двете страни се отказаха от военния си неутралитет след пълномащабното нахлуване на Владимир Путин в Украйна. През април тази година, 11 месеца по-късно, Финландия официално стана член на НАТО. Но Швеция все още чака одобрението на Турция и Унгария.
Говорейки от Хелзинки, на форума за политиката в областта на отбраната и сигурността Hanakäräjät, Йонсън каза, че „има силна подкрепа за кандидатурата на Швеция сред съюзниците в НАТО. Швеция е предложила на НАТО по-добра стратегическа дълбочина и важни военни ресурси", каза той.
През юли турският президент Реджеп Тайип Ердоган, след разговори с шведския премиер Улф Кристерсон, се съгласи да предаде протокола за присъединяване на Швеция към парламента възможно най-скоро. Но миналата седмица комисията по външните работи на Турция заяви, че отлага присъдата си, заявявайки, че въпросът „не е узрял за решение."
Съществува несигурност и около намеренията на Унгария, въпреки че Йонсън каза, че Будапеща е уверила Стокхолм, че „няма да бъдат последната страна, която ще ни ратифицира". Миналата седмица Унгария заяви, че не е готова да ратифицира Швеция, въпреки че министър-председателят Виктор Орбан преди това каза, че одобрението е само технически въпрос.
Въпреки тези забавяния, Йонсън каза „Оставам уверен за бъдещето на Швеция в НАТО. Ние ще бъдем съюзници. Сега сме в по-голяма безопасност, отколкото бяхме преди да поискаме членство в НАТО, чрез гаранциите за сигурност, които получихме от САЩ, Обединеното кралство, Германия, Франция и другите скандинавски страни."
Йонсън каза, че е бил в контакт с финландските си колеги относно неотдавнашното напрежение на руско-финландската граница, където финландските власти обвиниха Москва, че помага да се улесни преминаването на нарастващ брой търсещи убежище. „Финландия остава най-близкият политически партньор на Швеция в сигурността и отбраната. Тези отношения ще продължат да бъдат изцяло централни за нас и те също са много важен принос за сигурността и стабилността в нашия регион" каза той.
Коментарите на Йонсън дойдоха в навечерието на двудневната среща на върха на министрите на отбраната от скандинавските и балтийските държави в Стокхолм като част от Северното отбранително сътрудничество (Nordefco).
Описвайки срещата като „историческа", Йонсън каза, че това бележи първия път, когато министри на отбраната от двата региона се събират, за да обсъдят мерки за сигурност и решения за сигурността за времена на мир, криза и война.
Темите в дневния ред включват политика за отбрана и сигурност, северно сътрудничество в областта на отбраната, критичната инфраструктура и подкрепата за Украйна.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа