Путин участва в онлайн срещата на Г-20

Путин участва в онлайн срещата на Г-20
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин направи видео обръщение към срещата на лидерите на Г-20 днес.
Лидерите на Г-20 обсъждат глобалната икономика и финанси, климатичната програма и цифровизацията. Те обобщават и резултатите от председателството на Индия в групата. Руският президент изложи позицията на Русия относно „текущата ситуация, която е много, много турбулентна" и каза: „Военните действия винаги са трагедия за конкретни хора, конкретни семейства и страни като цяло. И несъмнено ние трябва да помислим как да прекратим тази трагедия. Москва никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Киев".
Очаква се виртуалната среща на Г-20 да улесни ефективното прилагане на различни решения, взети по време на срещата на върха през септември.
Във вторник Путин участва в друга онлайн среща на върха - на групата нации БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), за да обсъдят текущия израелско-палестински конфликт. В речта си президентът призова "международната общност да обедини сили, за да намали напрежението, да осигури прекратяване на огъня и да намери политическо решение на израелско-палестинския конфликт".
Срещата на върха e второто събитие на най-високо ниво на Г-20 тази година. Предишната се проведе в Ню Делхи на 9-10 септември. Руската делегация бе водена от външния министър Сергей Лавров. Традиционно срещите на върха на Г-20 се провеждат веднъж годишно, но тази година индийският премиер Нарендра Моди предложи и виртуална среща на върха, за да се разгледат предложенията, направени през септември.
Срещата се превърнa в последното събитие от председателството на Индия в групата. Ню Делхи ще запази статута си до 30 ноември 2023 г., когато ще бъде наследен от Бразилия.
Г-20 включва Австралия, Аржентина, Африканския съюз, Бразилия, Обединеното кралство, Европейския съюз, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Китай, Мексико, Южна Корея, Русия, Саудитска Арабия, Съединените щати, Турция, Южна Африка, Франция и Япония.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа