Израелски удари в Ливан убиха двама журналисти

Израелски удари в Ливан убиха двама журналисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Въздушни удари на Израел убиха четирима ливански цивилни във вторник, включително двама журналисти, при нова ескалация на боевете по израелско-ливанската граница, където бойците на Хизбула и израелските сили участват в ежедневна размяна на огън през последните шест седмици, предаде Вашингтон Поуст.

 

 

Отделен удар уби най-малко четирима души, пътуващи в превозно средство близо до границата в Южен Ливан, съобщи Ливанската национална информационна агенция. От Хамас заявиха, че поне един от загиналите е техен боец.

Хизбула обеща да отговори на убийствата, след което обяви, че е изстреляла ракети по Северен Израел като отмъщение, насочени към израелска военна база в Бейт Хилел, срещу израелски войници в Авивим и израелска военна разузнавателна единица в Манара. Няма съобщения за жертви.

Сблъсъците по границата между Ливан и Израел далеч не са толкова интензивни, колкото боевете в Газа, но те непрекъснато ескалират през последните седмици, засилвайки опасенията, че инцидент или недоразумение може да предизвика много по-опустошителна война между Израел и Ливан.

Обхватът и интензивността на ударите се увеличават, въпреки че цивилните цели се считат за забранени.

Атаките във вторник доведоха до най-малко 15 убити ливански цивилни, отбелязвайки един от най-кървавите дни от ливанската страна на границата от началото на конфликта на 8 октомври, когато Хизбула обстреля израелските войски в жест на солидарност с Хамас. Освен това са убити най-малко 77 бойци на Хизбула и 11 израелци, повечето от които войници.

Със смъртта на двамата журналисти, работещи за базирания в Бейрут телевизионен канал Al Mayadeen, броят на загиналите представители на медиите в Ливан става трима. Цивилен, който ги придружавал, също е бил убит, когато израелски военен самолет е изстрелял две ракети към позицията на камерата им.

Станете почитател на Класа