Холандските партийни лидери се сблъсаха в телевизионен дебат

Холандските партийни лидери се сблъсаха в телевизионен дебат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Сенай Бозтас
Холандските партийни лидери се сблъскаха в раздразнителен телевизионен дебат, докато предизборната кампания в Холандия навлезе в последните си дни.
Шестте основни партийни лидери на страната се изправиха един срещу друг в Ротердам в понеделник вечерта, след като ново проучване показа, че Зелената левица/Лейбъристите на Франс Тимерманс са на едно ниво – на 27 места от общо 150 – с партията, която ръководи последните четири правителства, Народната партия за свобода и демокрация (VVD) под ръководството на Дилан Йешилгьоз-Зегериус.
Но анкетата също така показа увеличение с шест места до 26 места за антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, която води кампания за недоверие на правителството и „стоп" на имиграцията. Подкрепата за популярния десноцентрист Питер Омцигт и неговия Нов социален договор спада с четири места до 21 – въпреки че след провеждането на анкетата Омцигт каза, че ще бъде кандидат за министър-председател, една несигурност, която тревожеше избирателите.
По време на дебата шестимата основни партийни лидери, включително Каролайн ван дер Плас от Движението фермери-граждани и лидерът на либерално-демократичната D66 Роб Джетън, се прекъсваха взаимно и не успяха да постигнат съгласие по никакви теми, освен жилищната криза.
В един момент Ван дер Плас избухна, че е „супер дразнещо" да бъде прекъснат от Джетен, а Йешилгьоз-Зегериус атакува Тимерманс относно разходите за неговите планове за социалната справедливост и климата. Бившият играч в тежка категория на Европейския съюз каза, че Йешилгьоз-Зегериус трябва да поеме отговорност за неотдавнашните правителствени скандали относно измами с обезщетения за деца и игнорирането на щетите от земетресението, причинени от добива на газ в Гронинген. „Мисля, че VVD, който не иска да поеме никаква отговорност за последните 13 години, е безсрамен и се надявам да е на резервните пейки за известно време", каза той.
Злобният спектакъл дойде, когато новото проучване показа, че предишно проучване миналата седмица – което показа скок за крайнодясната Партия на свободата – може също да е стимулирало прогресивните гласове за Зелената левица/Лейбъристите.
Междувременно Тимерманс провежда кампания за избирателите с леви убеждения да подкрепят него, вместо по-малки групи „в противен случай партиите ще се намерят в една друга коалиция в дясно". Проучване, публикувано в понеделник от панела за мнение на телевизионния оператор EenVandaag, предполага, че половината от поддръжниците на Тимерманс биха гласували стратегически за него.
Питър Кане, изследовател за I&O, каза: „Отляво надясно хората смятат, че имиграцията се е превърнала в твърде голям проблем. Две трети искат по-малко от това, което е от полза за Партията на свободата. Йешилгьоз каза, че ще прегърне Вилдерс и ще го пусне вътре, а Вилдерс беше много умен, като каза, че може да е по-мек и може да постави нещата на лед, така че всичко се съчетава перфектно и не трябва да се изненадвате от анкетите. Но има граници на грешката и това не е прогноза. Четирите партии са много близки."
Кампанията се превърна в насилие в кафене в Гронинген, когато Тиери Боде, ръководител на крайнодесния Форум за демокрация, беше ударен по главата с бутилка бира, няколко седмици след като беше нападнат с чадър.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа