X съди Media Matters след докладa за реклами до нацистки публикации

X съди Media Matters след докладa за реклами до нацистки публикации
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.11.2023
  • Share:

Социалната медийна платформа X в понеделник съди групата за наблюдение на медиите Media Matters, твърдейки, че организацията е наклеветила платформата, след като е публикувала доклад, в който се казва, че реклами на големи марки са се появили до публикации, рекламиращи нацизма.
X, бивш Twitter, е изправен пред нарастващо възмущение, откакто Media Matters публикува доклада в четвъртък, което накара IBM, Comcast и няколко други важни рекламодатели в отговор да изтеглят рекламите си от платформата.
В делото, заведено в американски окръжен съд в Тексас, X твърди, че „Media Matters е, манипулирала платформата на социалните медии, като е използвала акаунти които следват изключително акаунтите на големи марки или потребители, за които е известно, че произвеждат периферно съдържание, и прибягва до безкрайно превъртане и опресняване, докато не намери реклами до екстремистки публикации. Докладът на Media Matters представя погрешно типичния опит на X, с намерението да навреди на X и неговия бизнес", се казва в съдебния иск от компанията.
Групата за наблюдение не отговори веднага на искане за коментар след завеждането на делото.
В интервю за Reuters по-рано в понеделник Анджело Карузоне, президент на Media Matters, каза „Констатациите на неправителствената организация противоречат на изявленията на X, че е въвела защита за безопасност, за да предотврати показването на реклами до вредно съдържание. Ако търсите бяло националистическо съдържание, има реклами, които процъфтяват. Системата, която те казват, че съществува, не работи като такава", каза той.
X каза в делото „Реклами на IBM, Comcast и Oracle се появяват само заедно с насаждащо омраза съдържание за един зрител, който според компанията е Media Matters. Данните побеждават манипулациите или обвиненията. Не се поддавайте на манипулация. Застанете с X", публикува Линда Яккарино, главен изпълнителен директор на X.
Кен Пакстън, главният прокурор на Тексас, че неговата служба започва разследване на Media Matters и че е „изключително обезпокоен от твърденията, че групата е манипулирала данни на X".
Откакто Мъск закупи Twitter за 44 милиарда долара през октомври 2022 г., поток от рекламодатели напуснаха платформата, заради някои от противоречивите публикации на Мъск и съкращенията на служители, които работеха за модериране на съдържание. Рекламните приходи на платформата в САЩ са намалели с най-малко 55% на годишна база всеки месец след поглъщането на Мъск, съобщи Ройтерс по-рано.
Яккарино каза на служителите в бележка в неделя, че макар някои рекламодатели са спрели инвестициите си след публикуването на доклада, компанията е била ясна относно усилията си за борба с антисемитизма и дискриминацията
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа