В САЩ пускат ново решение за климата

В САЩ пускат ново решение за климата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.11.2023
  • Share:

Катрин Гамон
В огромен нов склад в калифорнийския град Трейси, високи кули от тави, съдържащи сив прах, са подредени в спретнати редици. Всичко е част от Heirloom, компания, която използва варовик за директно отстраняване на въглеродния диоксид от въздуха и да го съхранява дълбоко в бетона, като го предпазва от атмосферата. Съоръжението – първият търговски завод за директно улавяне на въздух (DAC) в САЩ – отвори врати миналата седмица.
Улавянето и отделянето на въглерод от въздуха някога се смяташе за пресилена идея. Днес учени и политически лидери го виждат като неизбежен инструмент за смекчаване на климатичната криза. Наливат се пари както от частни, така и от публични източници, а администрацията на Байдън се ангажира да похарчи най-малко 3,7 милиарда долара за стартиране на DAC и други проекти за премахване на въглерода в Съединените щати.
Съоръжението на Heirloom използва варовик – вторият най-разпространен минерал на Земята – за поглъщане на въглерод от въздуха. Процесът започва, когато промишлените пещи нагряват варовика до 1650F (899C), което го разгражда на въглероден диоксид и калциев оксид.
След това въглеродният диоксид се съхранява в бетон, който може да се използва за строителни проекти. Останалият прах - калциев оксид - се разпръсква върху тави, които се напръскват с вода и стоят на открито и абсорбират въглерод, който естествено се свързва с газа. След това процесът започва отначало, като се използва топлина за отделяне на новоуловения въглерод.
Други системи за директно улавяне на въздух използват огромни вентилатори, за да изтеглят въздух, а Heirloom казва, че тяхната система отнема по-малко енергия, тъй като използва естествената способност на варовика да изтегля въглеродните молекули от въздуха.
Главният изпълнителен директор на Heirloom, Шашанк Самала, казва, че е бил вдъхновен за действия в областта на климата от детството си в Югоизточна Индия, където е израснал сред горещи вълни и суши. Той се надява складът да бъде първият от многото. „За мен е наистина важно да работя върху решение, което действително има значимо, мащабно въздействие върху изменението на климата, за да се намеси в това", каза той.
Съоръжението може да абсорбира максимум 1000 метрични тона CO2 годишно – само малка част от годишните емисии от една газова електроцентрала. Компанията се надява да премахне 1 милиард тона въглероден диоксид до 2035 г., въпреки че Самала признава, че увеличаването ще бъде предизвикателство: за да постигнат целите на компанията през следващите 12 години, те ще трябва да увеличават капацитета си три пъти всяка година.
Цялото това разширяване също ще изисква пари и технологичните фирми се насочват към директното улавяне от въздуха: Microsoft подписа дългосрочен договор с Heirloom за изсмукване на до 315 000 метрични тона CO2, за да компенсира собствените емисии като технологична компания и да достигне своите нетно нулеви цели.
Heirloom казва, че се захранва от възобновяема енергия от местен доставчик и че няма да изисква инвестиции от петролни и газови компании. Друга употреба на въглерода, уловен от инсталациите за DAC, е да се подобри извличането на нефт чрез инжектиране на въглерод в нефтените кладенци, за да станат по-продуктивни, но това не съответства на ценностите на компанията. „Усещахме, че има нужда от лидерство и ценности и искахме да сме сигурни, че въглеродният диоксид, извлечен от въздуха, не се използва като извинение за изхвърляне на повече CO2 във въздуха", каза Самала.
Heirloom получи награда от 600 милиона долара от Министерството на енергетиката за изграждане на център в Луизиана, който може да преработва до милион тона годишно. Съоръженията са модулни, казва Самала, така че е въпрос на поставяне на варовик върху по-големи тави и подреждане на повече тави.
Самала казва, че се надява светът да започне да забелязва прякото улавяне на въздуха и ролята, която може да играе; точно както градските управи плащат, за да събират боклука, хората трябва да помислят да плащат за премахването на въглерода, който произвеждат. „Трябва да платим за CO2, който отделяме", каза той.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа