Албанезе обвини китайските ВМС в „опасно и непрофесионално“ поведение

Албанезе обвини китайските ВМС в „опасно и непрофесионално“ поведение
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.11.2023
  • Share:

Джош Бътлър
Антъни Албанезе обвини китайски военноморски кораб в „опасно, небезопасно и непрофесионално" поведение след инцидент с австралийски кораб, в който един човек беше ранен. Премиерът отказа да потвърди дали е повдигнал въпроса лице в лице с китайския президент Си Дзинпин на срещата на върха на АТЕС миналата седмица, като само каза, че „правителството се е оплакало чрез всички налични форуми".
Министърът на отбраната Ричард Марлс каза в събота, че няколко водолази от кораба HMAS Toowoomba са получили наранявания, за които се твърди, че са от сонарни импулси, излъчени от китайски военен кораб в международни води край Япония във вторник. В интервю за Sky News в понеделник Албанезе каза, че е „много загрижен за инцидента." „Това е инцидентът, за който говорих, ето защо се нуждаем от комуникация и парапети и трябва да избягваме безразсъдни събития като този. Ето защо направихме силни възражения срещу Китай. Това е един от онези моменти, в които не сме съгласни с Китай, подобно събитие не трябва да се случва."
Албанезе каза, че се е срещнал със Си на срещата на върха на АТЕС в Сан Франциско. Премиерът на няколко пъти отказа да потвърди дали е повдигнал въпроса със Си. „Мога да ви уверя, че ние поставихме тези въпроси по подходящ начин и много ясно, недвусмислено. Китай не разбира погрешно мнението на Австралия по този въпрос", каза Албанезе пред Sky.
Toowoomba разположил водолази, които да извадят риболовни мрежи, оплели витлата му, когато, според изявлението на Марлс, китайски разрушител се приближил и бил засечен да управлява своя монтиран на корпуса сонар. Водолазите са получили леки наранявания, вероятно защото са били подложени на сонарни импулси, каза министърът на отбраната.
Инцидентът идва, докато федералното правителство говори за размразяването на отношенията на Австралия с Китай, с премахването на търговските ограничения за милиарди от Пекин и повторното ангажиране по дипломатически канали след посещението на Албанезе по-рано този месец.
Министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл не каза директно дали Албанезе е повдигнал въпроса пред Си, като каза само, че „въпросът е разгледан по подходящите канали". „Австралийското правителство зае твърда позиция срещу това, което е много неприемлив инцидент, който изложи на риск хора, които защитават страната ни в униформи. Ние приемаме това невероятно сериозно. Китай няма да отиде никъде... ще трябва да намерим начин да съществуваме съвместно в нашия регион през следващите десетилетия. Ние ще продължим да се фокусираме върху правилното управление на тези отношения", каза тя на пресконференция.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа