Аржентина: „По-добре да управлява луд, отколкото крадец!“

Аржентина: „По-добре да управлява луд, отколкото крадец!“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.11.2023
  • Share:

„Свобода! Свобода!“, скандират хиляди симпатизанти, включително множество младежи, пред предизборния щаб на Хавиер Милей, в центъра на Буенос Айрес, и наблюдават как на огромен екран се появява новоизбраният президент на Аржентина.

 

 

„Толкова съм развълнувана, че не мога да повярвам. Изпитвам такава радост. Това, което се случва тук, е невероятно!“ – възторжено казва 51-годишната Хулия Гауто, хванала под ръка съпруга си.

С аржентинско знаме в едната ръка и жълт шал с лика на ултралибералния икономист около врата си, тя извика: „Кастата се страхува“ – един от основните лозунги на кампанията на Милей срещу перонистките и либералните правителства, които управляват от 20 години.

„Щастлив съм и съм обнадежден. Промяната беше необходима“, каза Николас Паес, 34-годишен архитект от Ла Матанса, една от общините в големите предградия на столицата.

„Наистина не мислех, че той ще спечели, но гласовете на младежта доведоха до този резултат“, добави той, наметнат с аржентинското знаме, също като мнозина от събралите се пред хотела на булевард „Кордоба“, където Милей беше установил предизборния си щаб.

Сред поддръжниците някои активисти си направиха селфита с мъж с маска с лика на Милей, черен костюм и вратовръзка, на която са изобразени долари. Други хвърляха във въздуха скъсани бюлетини на победения кандидат, центристкия министър на икономиката Серхио Маса.

През тълпата премина мъж, който носеше картонен ковчег, символизиращ смъртта на перонизма, а друг, маскиран като лъв, препратка към буйната коса на новоизбрания президент, подгряваше тълпата от покрива на автомобил.

До него друг размахваше картонени остриета на моторни резачки, намек за съкращенията на публичните разходи, обещани от новоизбрания президент, който влезе в политиката само преди две години.

Хуан Инасио Гомес, 17-годишен гимназист, дошъл сам, за да отпразнува победата, заяви: „Това е промяната, която ние, младите, искахме в тази страна, която толкова много обичаме“.

 

„Без страх от Милей“

„Не се страхувам от Милей, това, от което се страхувам, е че баща ми може да не може да си плати наема. Твърдо вярвам в доларизацията на икономиката. Аржентинското песо не струва нищо“, казва той по повод желанието на новоизбрания президент да замени националната валута със зелените американски банкноти.

„Перонизмът в тази страна е раково образувание. Писнало ни е от него.Той е синоним на бедност. При перонизма ти отрязват крака и после ти дават патерица като подарък“, твърди Начо Лараняга, 50-годишен писател, преди да се включи в хора, скандиращ „Свобода! Свобода!“ „Милей е непознат, но по-добре луд, отколкото крадец“, добави той с усмивка.

По същото време в квартал Чакарита, пред предизборния щаб на Серхио Маса, всички изглеждаха съкрушени. Възмущението обаче бързо отстъпи място на обещанията за съпротива.

„Омразата победи. (Милей) няма да управлява дълго (…) хората ще се осъзнаят… Давам му шест месеца“, каза през сълзи 30-годишната Габриела Бермудес.

„Такава е Аржентина: в момент, когато най-малко очакваш, тя се хвърля в обятията на тиранин. А после плаче“, съгласява се Диего Авеланеда, 55-годишен металург.

„Шокиран съм, болката е твърде силна. Но трябва да се изправим и да устоим на атаката. Милей ще ни вижда на улиците, където ще защитаваме всички права, които той се опитва да потъпче. Половин Аржентина не го подкрепя“, казва 42-годишният учител Мигел Каталина.

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа