Русия подаде официално оплакване срещу Финландия за затварянето на гранични пунктове

Русия подаде официално оплакване срещу Финландия за затварянето на гранични пунктове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.11.2023
  • Share:

В изявлението си руското външно министерство казва, че решението на Финландия е било "прибързано" и че то нарушава правата и интересите на десетки хиляди души, живеещи от двете страница на общата граница

 

 

 

Руското министерство на външните работи съобщи днес, че е подало официално оплакване срещу Финландия до посланика на страната в Москва за затварянето на четири натоварени пункта на границата между двете държави от страна на Хелзинки, предадоха Ройтерс и БТА.

Министерството оцени решението на Финландия като ход, който е засегнал десетки хиляди души от двете страни на границата, посочва световната агенция.

В събота Финландия затвори въпросните гранични контролно-пропускателни пунктове в стремежа си да пресече потока на кандидати за убежище, които, по думите на Хелзинки, са преднамерено насочвани от Москва. Кремъл отхвърли тези твърдения.

В изявлението си руското външно министерство казва, че решението на Финландия е било "прибързано" и че то нарушава правата и интересите на десетки хиляди души, живеещи от двете страница на общата граница между двете държави.

Финландия, която е членка на ЕС, а от тази година и на НАТО, предприе тази мярка в опит да спре потока от търсещи убежище, който по думите на Хелзинки е предизвикан от Москва. Досега бяха затворени най-натоварените гранични пунктове.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отново отхвърли обвиненията на Финландия, че Русия преднамерено насочва нелегални мигранти и заяви, че руските гранични служители изпълняват задълженията си съгласно съществуващите правила.

"Това не предизвиква у нас нищо друго, освен дълбоко съжаление, понеже с Финландия отдавна имахме много добри отношения – прагматични и основани на взаимно уважение", каза говорителят на Кремъл. "Ние разбира се съжаляваме, че тези отношения бяха сменени от… крайно русофобска позиция, към която се придържат лидерите на тази съседна страна", допълни Песков.

Дължината на руско-финландската граница е 1340 километра.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа