Израелската армия е открила тунел на "Хамас" под болница "Аш Шифа", дала е още пет жертви

Израелската армия е открила тунел на "Хамас" под болница "Аш Шифа", дала е още пет жертви

Тунелът е бил открит в комплекса на болницата под хангар с оръжия, включително "гранатомети, експлозиви и автомати "Калашников". Израелски войници продължават да напредват в подземието на болницата в град Газа

 

 

Израелската армия обяви днес, че е открила тунел на "Хамас" под болница "Аш Шифа" в ивицата Газа, както и че е загубила още петима войници в конфликта си с ислямисткото движение в палестинската територия, предадоха Франс прес и БТА.

В комюникето пише, че укрепеното съоръжение е дълго 55 метра и се намира на дълбочина от 10 метра. Според израелската армия тунелът е използван "за терористични цели".

Десетки пациенти остават по данни на Световната здравна организация в "Аш Шифа" - най-голямата болница в ивицата Газа. Израелската армия претърсва от сряда лечебното заведение, търсейки там военна база на "Хамас", отбелязва АФП.

"Стръмно стълбище води до входа на тунела", оборудван с няколко средства за защита, включително блиндирана врата, заяви още израелската армия. Тя отбеляза, че "терористите от организацията "Хамас" използват такъв вид врати, за да попречат на израелските сили да влязат в командните (им) центрове".

Тунелът е бил открит в комплекса на болницата под хангар с оръжия, включително "гранатомети, експлозиви и автомати "Калашников", каза още израелската армия. Тя допълни, че нейни войници продължават да напредват в подземието на болницата в град Газа.

Израелската армия междувременно съобщи, че е дала още пет жертви в конфликта с "Хамас". С това общият брой на израелските военнослужещи, убити от началото на войната в ивицата Газа преди шест седмици, достигна 64, отбелязва АФП.

Конфликтът избухна на 7 октомври, когато "Хамас" извърши безпрецедентно нападение в Израел, убивайки около 1200 души, предимно цивилни. Израелската армия каза, че е загубила общо оттогава 383 войници. Повечето от тях са били убити при атаката в Израел на 7 октомври.

При израелската военна операция, предприета в ивицата Газа в отговор на нападението, са били убити над 13 хиляди души, твърдят контролираните от "Хамас" власти в палестинската територия. Тези данни не са потвърдени по независим път.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа