Guardian: Преговорите за присъединяване към ЕС заплашват да се превърнат в капан за Украйна

Guardian: Преговорите за присъединяване към ЕС заплашват да се превърнат в капан за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    16.11.2023
  • Share:

Следващия месец ръководителите на Европейския съюз ще трябва да решат дали да започнат диалог с Киев за членството му в организацията. Поради редица обективни фактори, включително тежкото положение на украинската икономика, тези преговори могат да се проточат безкрайно дълго и да не доведат до никакви резултати, пише наблюдателят на The Guardian Дърмот Ходсън.

 

 

Guardian: Преговорите за присъединяване към ЕС заплашват да се превърнат в капан за Украйна

 

На срещата през декември в Брюксел лидерите на ЕС ще се изправят пред изключително важен въпрос: дали да започнат диалог с Киев за членството му в организацията. Европейският съвет почти сигурно ще даде зелена светлина, но това не означава, че Украйна ще получи правото да се присъедини към организацията в скоро време. Освен това страната рискува да бъде хваната в капана на преговори, които няма да доведат до никъде, пише наблюдателят на Guardian Дърмот Ходсън.

По-конкретно, според него има опасност процесът да се забави поради нежеланието на НАТО да приеме Украйна в редиците си. Друга пречка може да бъде, че тя е едновременно най-бедната страна в Европа и най-големият износител на селскостопански продукти в света.

Селското стопанство вероятно ще бъде най-чувствителната тема в преговорите между ЕС и Киев и потенциална точка на напрежение. В крайна сметка членството на страната в блока ще доведе до голяма конкуренция за фермерите в Словакия, Полша и Унгария, които вече се противопоставиха на Брюксел и забраниха вноса на украинско зърно, отбелязва авторът на статията.

Освен това Европейският съюз ще трябва да предостави на Украйна огромна финансова подкрепа.

Общата цена на приемането й може да достигне €186 млрд.

В резултат на това другите страни от организацията не само ще получат по-малко субсидии, но и ще бъдат принудени да внасят повече в общия бюджет, подчертава Ходсън.

Третата причина, поради която Киев е изправен пред дълги и потенциално безрезултатни преговори е, че настоящите членове на блока ще имат достатъчно възможности да променят мнението си.

Като се имат предвид високите залози, свързани с присъединяването на Украйна, е възможно една или повече държави да поставят въпроса на референдум.

А както показва опитът на Великобритания, подобни гласувания в ЕС дават непредвидими резултати, посочва авторът на статията.

В момента ЕС «акомпанира» на мечтите на Владимир Зеленски за присъединяване, но остава да се види колко блокът желае действително да подкрепи това „въображаемо бъдеще“.

Украйна може да се радва на началото на преговорите за членство, но не трябва да разчита на успешното им завършване, заключава Дермот Ходсън.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа