ОАЕ е домакин на Cop28, а има най-големите петролни планове в света

ОАЕ е домакин на Cop28, а има най-големите петролни планове в света
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.11.2023
  • Share:

Държавната петролна компания на Обединените арабски емирства, чийто главен изпълнителен директор ще председателства предстоящите преговори на ООН за климата Cop28, има най-големите планове за разширяване на петрола в света, според нови данни.
Султан Ал Джабер е главен изпълнителен директор на Националната петролна компания на Абу Даби (Adnoc) и президент на срещата на върха Cop28, която започва на 30 ноември. Изследователите зад новите данни казаха, че огромното планирано разширяване на производството на петрол и газ от Adnoc е явен конфликт на интереси и казаха, че позицията му е „нелепа".
На Cop28 нациите ще се опитат да се споразумеят за намаляване на използването на изкопаеми горива и утрояване на възобновяемата енергия. Срещата идва в края на година, в която глобалните температури се повишиха, интензивните въздействия на екстремните метеорологични условия унищожиха животи и имаше многократни предупреждения, че светът вече има планове да използва много повече запаси от изкопаеми горива, отколкото могат безопасно да бъдат изгорени.
Данните са от Global Oil and Gas Exit List (Gogel), публична база данни, описваща дейностите на повече от 1600 компании, представляващи 95% от световното производство. Данните показват, че почти всички компании пренебрегват предупрежденията на учените по климата, да не се разработват нови петролни и газови находища, ако глобалното повишаване на температурата трябва да се поддържа до международно договорената граница от 1,5C. Те също така показват, че:
140 милиарда долара са похарчени от индустрията за проучване на нови петролни и газови запаси от 2021 г.
96% от 700-те компании, които проучват или разработват нови петролни и газови находища, продължават да го правят.
над 1000 компании планират нови газопроводи, газови електроцентрали или терминали за износ на втечнен природен газ (LNG).
ООН предупреди миналата седмица, че производителите на изкопаеми горива планират разширения, които биха взривили двойно въглеродния бюджет на планетата. Експертите казаха „Плановете са безумие и поставят бъдещето на човечеството под въпрос". Дълга поредица от научни изследвания заключава, че повечето съществуващи запаси от нефт, газ и въглища трябва да останат в земята, за да се справят с извънредната климатична ситуация, но големите компании за изкопаеми горива и нефтодържави все още не са спрели да проучват за още.
„Мащабът на плановете за разширяване на индустрията е наистина плашещ. За да поддържаме 1,5C жив, бързият, управляван спад в производството на нефт и газ е от жизненоважно значение. Вместо това петролните и газовите компании изграждат мост към климатичния хаос", каза Нилс Барч, ръководител на изследванията за нефт и газ в неправителствената организация Urgewald, която провежда Gogel заедно с партньори.
Барч критикува и двойната роля на Ал Джабер. „Мисля, че е нелепо. Не съм сигурен как човек, който е отговорен за този вид разширяване на петрола и газа, е подходящ да води преговорите за климата. Това е най-очевидният конфликт на интереси, който може да има", каза той.
Говорител на Adnoc каза: „Данните и предположенията в този доклад за Adnoc са неверни и подвеждащи. С нарастващото глобално население, което търси универсален достъп до енергия, всички настоящи сценарии за енергиен преход, включително от IEA [Международната енергийна агенция], признават, че ще са необходими петрол и газ, за да се отговори на бъдещото търсене на енергия. Adnoc произвежда едни от най-малко въглеродно-интензивните нефт и газ в света." Компанията не предостави собствена цифра за планираното разширяване на производството на нефт и газ.
Ал Джабер също е председател на компанията за възобновяеми енергийни източници Masdar на ОАЕ и е пратеникът на нацията по въпросите на климата. Назначаването му да управлява Cop28 беше критикувано от политици и активисти. Някои фигури го подкрепиха, включително пратеникът на САЩ по климата Джон Кери, а Ал Джабер каза, че познанията му в енергийния бизнес са предимство. Офисът на Cop28 не отговори на искане за коментар.
Базата данни Gogel е изградена с помощта на информация от Rystad, стандартният доставчик на данни в индустрията. Изследователите са използвали последния нетен нулев сценарий от МАЕ, за да изчислят превишението в плановете за разширяване на петрола и газа на всяка компания.
Сценарият на МАЕ определя възможен път към нетни нулеви емисии до 2050 г., който е в съответствие с поддържането на глобалното затопляне под 1,5C. При този сценарий не може да има ново производство на петрол и газ след 2023 г., така че плановете за производство след тази дата разбиват сценария. Adnoc има най-големите планове за разширяване, които са несъвместими с ограничението от 1,5C.
Adnoc има повече планирано разширяване, което трябва да бъде одобрено след 2023 г., отколкото други компании и съответно е на първо място в актуализирания анализ. Politico разкри наскоро, че Adnoc отлага конкурс за лизинг на сондажи до след Cop28, според изтекъл вътрешен документ.
Другите компании в челната тройка за превишения от 1,5C са Националната иранска петролна компания и ExxonMobil.
Новият сценарий на МАЕ за 2023 г. изисква по-рязък годишен спад в производството на нефт и газ от преди и също така за първи път включва бъдещи блокирани активи, т.е. нефтени и газови съоръжения, които трябва да бъдат затворени преди края на техния икономически живот, за да отговорят на климатични цели.
Компаниите, които са похарчили милиарди долари от 2021 до 2023 г. за проучване, са водени от китайските CNPC и CNOOC, следвани от Saudi Aramco и Pemex, мексиканската държавна петролна компания.
Базата данни Gogel също така показва, че компаниите планират да увеличат световния капацитет за износ на LNG със 162%, въпреки че анализът предполага, че горивото може да е по-замърсяващо от въглищата. Разширяването се ръководи от САЩ, като 21 нови съоръжения за износ на LNG, планирани по крайбрежието на Персийския залив, представляват 41% от глобалното разширяване на износа на LNG. Голяма част от газа ще идва от фракинга в Пермския басейн.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа