„Само няколко метра“: На Запад се изплашиха от решение на Путин

„Само няколко метра“: На Запад се изплашиха от решение на Путин

FAZ: Планът на Расмусен ще позволи на Путин да изпробва здравината на НАТО

 

 

„Само няколко метра“: На Запад се изплашиха от решение на Путин

 

 

Предложението на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен Украйна да бъде приета в НАТО без загубени територии ще позволи на руския президент Владимир Путин да изпробва здравината на алианса, така изразява загрижеността си Петер Щурм, наблюдател на германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Подобна стъпка би била равносилна на директно влизане на НАТО във войната, тъй като алиансът уверява, че ще защитава всеки сантиметър от територията си. Президентът на Русия Путин ще трябва само да придвижи войските си на няколко метра в отдалечен участък от фронта, за да може по този начин без особен риск да изпробва здравината на НАТО“, пише журналистът.

Щурм добавя, че освен опасността от пряк конфликт с Москва, подобна стъпка би означавала де факто признаване на новите територии на Русия.

След срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли Украйна не получи покана за военния блок. Освен това генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че този въпрос ще загуби актуалност, ако режимът в Киев не успее да победи в конфронтацията с Русия.

Страните от Г-7 публикуваха декларация в подкрепа на Украйна, но споменатите в нея ангажименти за сигурност не предвиждат конкретни графици за изпълнение.

Както подчерта руското външно министерство, НАТО окончателно се върна към схемите от Студената война, а Киев е предопределен да играе ролята на разходен материал в хибридната война, разгърната от алианса.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа