Япония се стресна от Русия и Китай

Япония се стресна от Русия и Китай

Японският министър-председател Фумио Кишида изрази загриженост относно въздушните патрули на Русия и Китай над Японско море. Той повдигна темата по време на реч пред членове на силите за самоотбрана, съобщи агенция „Киодо“.

 

 

Кишида заяви, че около Япония се увеличават „опитите за едностранна промяна на статуквото“. „Военната активност (на Русия и Китай – бел. прев.) нараства“, заяви японският премиер.

Според него Япония е изправена пред най-тежката и сложна ситуация в областта на сигурността в епохата след края на Втората световна война.В този контекст властите на страната смятат за необходимо да ускорят разполагането на ракети с голям обсег на действие, за да засилят отбраната, добави премиерът.

През май 2022 г. Русия извършва въздушно патрулиране в Японско море с помощта на бомбардировач Ту-95МС съвместно с китайските въоръжени сили. През януари 2023 г. японските власти одобриха стратегията за развитие на страната. Фумио Кишида определи конфликта в Украйна и заплахите за сигурността в Азия, идващи от Китай и Северна Корея, като основни предизвикателства пред Япония.

Станете почитател на Класа