Нетаняху: Израел ще контролира Газа след войната

Нетаняху: Израел ще контролира Газа след войната

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че Газа ще бъде демилитаризирана след войната и Израел „ще продължи да контролира сигурността там“, предаде timesofindia.

 

 

 

Нетаняху също така отхвърли идеята, че палестинската власт, която в момента управлява автономни области в окупирания от Израел Западен бряг, на някакъв етап ще контролира Газа.

И двете позиции противоречат на следвоенните сценарии, предлагани от най-близкия съюзник на Израел, Съединените щати.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че САЩ се противопоставят на израелската повторна окупация на Газа и предвиждат единно палестинско правителство както в Газа, така и на Западния бряг на определен етап като стъпка към палестинска държавност.

Нетаняху отхвърля нарастващите призиви за прекратяване на огъня, докато Израел се бие с Хамас пред главната болница в Газа.

Той отблъсна в събота нарастващите международни призиви за прекратяване на огъня, като каза, че битката на Израел да смаже управляващите в Газа бойци на Хамас ще продължи с "пълна сила".

Прекратяването на огъня ще бъде възможно само ако всички 239 заложници, държани от екстремисти в Газа, бъдат освободени, каза Нетаняху в телевизионно обръщение.

Той нарече Хамас "неразделна част от оста на тероризма", водена от Иран, която според него застрашава Близкия изток и арабския свят.

"Убеден съм, че много арабски лидери разбират това.", каза Нетаняху.

Израелският премиер призова лидерите на арабските държави да се обявят срещу Хамас. Той отбеляза, че Хамас през последните 16 години е донесъл две неща на жителите на Газа: „кръв и бедност“.

Бенямин Нетаняху каза, че е предупредил Хизбула, че влизането във война с Израел би било "фатална грешка", която ще "определи съдбата на Ливан". Израелският премиер каза, че страната му е „напълно подготвена“ на своя северен фронт

 

Станете почитател на Класа