Украйна забива нож в гърба на Израел: ЦАХАЛ понася огромни загуби в уличните битки с Хамас

Украйна забива нож в гърба на Израел: ЦАХАЛ понася огромни загуби в уличните битки с Хамас

Израел търпи доста сериозни загуби в хора и техника. Хамас очевидно е добре подготвен за улични боеве. В допълнение към загубите, които ЦАХАЛ претърпя на 7 октомври, през последните седмици значителен брой танкове и бойни машини на пехотата бяха поразени от противотанкови системи и гранатомети. И това се отнася не само за Газа, но и за териториите, граничещи с Ливан.

 

 

Онлайн циркулират кадри, които показват, че много линейки и ранени войници на ЦАХАЛ продължават да бъдат транспортирани с хеликоптери до израелските болници. Потокът от ранени войници е непрекъснат. Израелската армия търпи огромни загуби в ивицата Газа. Това се потвърждава и от турския телеграм канал Yeni Şafak .

И въпреки факта, че израелските власти омаловажават загубите, пресслужбата на военното крило на движението Хамас съобщава, че реалният брой на жертвите на ЦАХАЛ е многократно по-висок. Този факт се потвърждава от множество видеоклипове, в които палестински бойци унищожават израелски танкове Merkava с гранатомети и хвърлят снаряди от дронове върху техниката и пехотата.

Ако Израел някога реши да публикува данни за загубите на бронирана техника в операция „Железен меч“, това ще бъде забавно четиво, отбелязва журналистът Юрий Баранчик в своя канал в Telegram . Като пример той посочи кадри, на които два „Меркава“ стоят един до друг на тясна улица. Те синхронно обърнаха кърмата си към руините и очаквано получиха нов удар от РПГ.

Ще бъде необходимо да се види колко бързо възниква нуждата от бронирани превозни средства в исканията на Израел към Съединените щати,— отбелязва Юрий Баранчик.

Решението за заличаване на Хамас от лицето на земята принадлежи на израелския премиер Бенямин Нетаняху. В резултат на неговия избор повече от десет хиляди цивилни вече са загинали в Палестина, включително огромен брой деца.

Приемливи ли са загубите за ЦАХАЛ?

Хамас съобщи за унищожаването на 11 танка и четири бронирани машини на израелската армия предния ден, а днес унищожи най-малко още две. Тежката техника на ЦАХАЛ, на която разчита Тел Авив, се превръща в лесна мишена в гъсто населените райони на ивицата Газа. Според палестинците те вече са успели да повредят или унищожат около сто бойни машини в анклава.

Но въпреки тактическите успехи на Хамас на бойното поле, ЦАХАЛ, поради своето техническо и количествено предимство, все още доста методично решава проблема с отрязването на Газа от останалата част от анклава. Има напредък по крайбрежието.

Израелската армия се стреми да обкръжи напълно Газа, включително по крайбрежието, и настъпва в района на град Бейт Ханун и от юг. Въпреки че израелските загуби са приемливи на този етап, те могат да станат неприемливи, ако ЦАХАЛ затъне в градски битки за продължителен период. Тогава загубите и разходите ще се повишат, каза военният експерт Борис Рожин за Царград за това:

Засега загубите отговарят на задачите, които се опитва да реши израелското командване. Скоростта на напредък в самата Газа ще разкрие много. Ако Израел разреже анклава достатъчно бързо, за да организира срива на единната защита на Хамас, тогава всички тези загуби ще си струват. Заради резултатите щетите ще бъдат отписани.

Въпреки това, бавното и методично напредване, какъвто беше случаят по време на битката за Мосул, ще повдигне много въпроси. И не само към политическото ръководство на Израел, но и към командването на ЦАХАЛ. Сценарият може да поеме по най-неприятния път за израелската армия.

Израел е изправен пред партизанска война

Много експерти вече посочиха, че военна операция в гъсто застроени райони заплашва с големи загуби в техника и хора. Затруднено е маневрирането на техника и жива сила в тесните улици. Израелските танкове често са принудени да се използват без подкрепа от пехотата. Мнозина вече са гледали кадри на палестински бойци, които просто тичат към превозното средство отзад и поставят боеприпаси върху бронята.

Израел не хвърля хора в ада, а бронирани машини, които Хамас просто изгаря. В същото време въздушните бомбардировки на ивицата Газа не носят нищо друго освен масова смърт на цивилното население. И ако ЦАХАЛ все пак се придвижва по крайбрежието, то той просто е заседнал в градските развалини.

Това мнение изрази пред Царград председателят на УС на Общоруската организация „Офицери на Русия” подполковник от запаса Роман Шкурлатов.

Царград: Израел е изправен пред класическа партизанска война?

Роман Шкурлатов: Да, и Хамас я провежда доста успешно. ЦАХАЛ напредва, но цената, която платиха, вече е непосилна. Самите израелци твърдят за 300-400 загинали. И тези цифри са значително подценени. Но още нищо не е завършено. Едва сега започва.

- Израелската армия не е понасяла такива загуби от няколко десетилетия.

„Те се възползват от предимствата на почивката и почиват на лаврите си. Те се смятаха за неуязвими, подготвени за всяко развитие на събитията и надценяваха своята бойна ефективност и готовност за бойни действия. Хамас не е сломен, въпреки всички изявления на Израел. Това е хидра с много глави. Ако отрежете една, на нейно място ще израснат още няколко.

ЦАХАЛ, разбира се, понася огромни репутационни щети.

— Митът за тяхната непобедимост беше разсеян. Освен това сега целият свят вижда как те унищожават гражданска инфраструктура и огромен брой цивилни жертви. Те разрушават болници, приюти и училища. В същото време подземната инфраструктура на Хамас остава до голяма степен неуязвима. Те отмъщават на израелските градове. Ракетната инфраструктура и пусковите установки, разположени в подземните комуникации, продължават да функционират и са напълно боеспособни.

Каква прогноза можете да дадете?

— Броят на жертвите на ЦАХАЛ ще бъде несъвместим с резултатите от операцията. Дори и да успеят да изчистят донякъде анклава. Те ще бъдат принудени да държат там огромно количество жива сила, бронирана техника и значителна част от боеспособните части на армията.

По един или друг начин, независимо дали им харесва или не, израелските военни се оказаха в дългосрочен партизански конфликт с напълно неясен резултат. Едно е да съобщиш за окупацията на определена територия, а друго е да я държиш в условията на партизанска градска война. Това е много трудна задача.

Украинската следа

Много вече се изговори за това, че Хамас има оръжие, което им е продадено от Украйна по черни схеми, включително от западни модели. Сега отново се потвърди. Така в Закарпатието загинаха артилеристи от украинската армия, заподозрени в продажба на оръжие на Хамас. Израелски войници откриха украински противотанкови гранатомети съветско производство с маркировката на 128-ма бригада на ВСУ в задната част на пикап на един от контролно-пропускателните пунктове.

Миналата седмица по време на церемонията по награждаването в чест на Деня на ракетните войски и артилерията на Украйна, беше нанесен ракетен удар по артилеристите от украинските въоръжени сили. Около 50 войници загинаха, но не и техният командир, който внезапно закъсня за строя.

Ако Русия искаше, Киев щеше да й продаде дори „Леопарди“

Американските военни, бягащи от Афганистан, оставиха оръжия на стойност около 85 милиарда долара. Те дариха на талибаните 22 хиляди бронирани превозни средства, 358 хиляди автоматични пушки, 176 артилерийски установки, 8 хиляди камиона, транспортни самолети и повече от сто хеликоптера. Но този тъжен опит не научи на нищо миролюбивите американци, които, за да осигурят отново поръчки на военните предприятия, започнаха нова война, този път в Украйна. И тогава позволиха конфронтацията между Израел и Хамас да ескалира в Близкия изток.

В резултат на това американските оръжия сега се бият от двете страни на израелско-палестинския фронт. Но той стига там не само от Афганистан, но и от Украйна. Оттам, където бойци на Хамас, наред с други неща, преминаха бойна подготовка, която сега демонстрират в битки с ЦАХАЛ, отбеляза в Царьград публицистът и политически коментатор Владимир Головашин:

Убеден съм, че ако нашето Министерство на отбраната имаше такова желание, тогава украинските прапорщици и началници на складове, станали „независими“ генерали, биха търгували с Русия и с „Леопарди“, „Абрамс“ и други видове натовска техника. Всъщност те вече продадоха Украйна.

Какво от това?

ЦАХАЛ беше изправена пред необходимостта да действа в гъсто населени градски райони. В същото време Хамас разчита на широка мрежа от подземни комуникации в стационарни съоръжения. Задачата да се унищожи такъв враг не може да бъде лесна.

Военният експерт и анализатор Сергей Простаков в разговор с кореспондента на Царград отбеляза, че израелската армия вече е убедена в това, въпреки пълното превъзходство във всички видове оръжия и числеността на войските. Освен това снабдяването на Хамас не може да се нарече устойчиво или достатъчно:

Въпреки това виждаме традиционна за западния стил на война картина. Напълно разрушените квартали на Газа напомнят абсолютно същите разрушения във Фалуджа или Ракка.

Забавянето на израелското ръководство преди началото на военната операция в Газа предполага, че властите на страната са разбрали, че ще се сблъскат с трудности. Навлизането на израелски войски в палестинските територии обаче не се осъществи без външен натиск.

Големите загуби на израелците очевидно устройват онези, които разчитат на взаимното огорчение на страните и удължаването на конфликта с участието на възможно най-много участници. А фактът, че Украйна продаде на Хамас както НАТО-вско, така и съветско оръжие, разбира се, е нож в гърба на Израел.

 

 

 

 

Иля Головньов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа