Алексей Милер: Руският газ продължава да тече към европейски държави, които уж се отказаха от него

Алексей Милер: Руският газ продължава да тече към европейски държави, които уж се отказаха от него
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.11.2023
  • Share:

Руският газ продължава да тече към няколко европейски държави, които уж го отказаха, заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин", фрагмент от което журналистът Павел Зарубин публикува в канала си в Телеграм. Такива доставки минават, наред с другото, през газовия хъб в Австрия и за страните от Югоизточна Европа.

 

"Молекулите в главния газопровод нямат национална окраска. Размяната на суаповете е доста често срещана и знаем, че руският газ отива в много страни, които са обявили отказ да потребяват руски газ", каза той. "Например, Газпром има договор за доставка на газ за Европа до австрийски хъб, от който той отива в други страни от ЕС, както и в страни от Югоизточна Европа."

"Разбира се, на европейския пазар има руски газ, при това не в малки обеми. И ще подчертая още веднъж - дори в тези страни, които декларират, че на техния пазар няма руски газ. Това не е вярно", добави Милер.

"Газпром" доставя газ на големия европейски газов хъб в Баумгартен чрез транзит през територията на Украйна, по-специално през руската компресорна станция "Суджа", отбеляза ръководителят на "Газпром".

Станете почитател на Класа