Големите световни медии отричат, че техни фотографи са знаели за атаката на "Хамас"

Големите световни медии отричат, че техни фотографи са знаели за атаката на "Хамас"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2023
  • Share:

В сряда произраелската организация "Онест рипортинг" заяви, че независими палестински фоторепортери в Газа, работещи за АП, Ройтерс, Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс", може да са били уведомени предварително за атаката на 7 октомври

 

 

 

Големите световни медии опровергават обвиненията, че техни фотографи са били уведомени предварително за атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предава БТА.

Опровержения в тази насока бяха публикувани от Си Ен Ен и в."Ню Йорк таймс", както и от трите световни агенции Асошиейтед прес, Ройтерс и Франс прес.

Полемиката тръгна от бележка, публикувана в сряда в интернет от произраелската организация "Онест рипортинг". В нея се намекваше, че независими палестински фоторепортери в Газа, работещи, според организацията, за АП, Ройтерс, Си Ен Ен и "Ню Йорк таймс", може да са били предупредени за терористичната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Тези обвинения се завъртяха в интернет и бяха подхванати и от израелското правителство.

"Тези журналисти са съучастници в престъпления срещу човечеството, техните действия противоречат на професионалната етика", заяви вчера канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Агенцията за вътрешна сигурност на Израел обяви, че ще елиминира всички участници в масовите убийства на 7 октомври. Фоторепортерите, които са участвали в отразяването на тази атака, ще бъдат добавени към този списък", заяви депутатът Дани Данон, член на "Ликуд", партията на премиера.

"АП изобщо не е знаела за атаките на 7 ноември, преди те да се случат", се казва в изявление на агенцията.

"Обвиненията, според които "Ню Йорк таймс" е бил предварително в течение на атаките на "Хамас" или е придружавал терористите на "Хамас" по време на атаките, са фалшиви и скандални", се казва в изявление на американския всекидневник. В него се допълва, че това излага на опасност журналистите на вестника, които са на терен в Израел и ивицата Газа.

Агенция Ройтерс категорично опроверга да е знаела предварително за атаките или да е пращала свои журналисти с "Хамас" на 7 октомври.

Си Ен Ен също опроверга да е била в течение предварително за нападенията, но каза, че е прекратила всякакво сътрудничество с основния независим палестински фотограф, обвинен от "Онест Рипортинг", че е бил информиран за нападенията. Телевизията допълни, че не е имала никакво основание да се съмнява в коректноста на досегашната работа на този човек.

АП също каза, че няма да използва услугите на този независим репортер.

Франс прес, която не беше директно обвинена от "Онест Рипортинг", заяви, че "всякакви обвинения за съглашателство между наши журналисти и "Хамас" са клеветнически" и добави, че си запазва правото да предприеме съответните последващи действия.

Фотографите, работещи на постоянен договор за Франс прес, бяха събудени от стрелбата на артилерия и от изстрелването на ракети и тогава отидоха близо до разделителната стена между Газа и Израел, пояснява агенцията. Първите им снимки от зоната са били направени повече от час след атаката, се допълва в изявлението на Франс прес.

Същевременно организация "Репортери без граници" разкритикува призивите за убийство на журналисти и заяви, че подобни изявления, дискредитиращи почтеността на която и да е професия, са недопустими.

"Израелските власти преминаха от твърдението, че не могат да гарантират защитата на журналистите в Газа, към заплахи за смърт към репортерите, отразяващи конфликта, въз основа на неаргументирани, нито подкрепени към този ден с доказателства подозрения", се казва в изявление на организацията.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа