Китай е обезпокоен от наложените американски санкции

Китай е обезпокоен от наложените американски санкции
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2023
  • Share:

Вицепремиерът на Държавния съвет на Китайската народна република Хе Лифенг по време на преговори с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в Сан Франциско изрази загриженост относно затягането на санкциите на САЩ, ограниченията върху износа и инвестициите, както и митата срещу Китай, съобщи агенция Синхуа.

 

 

 

Според него Хе Лифенг е настоял Вашингтон да „предприеме конкретни стъпки“ за разрешаване на тези проблеми. Като цяло, както беше отбелязано, консултациите са били конструктивни. Страните са обсъдили в детайли въпроси от двустранен и глобален характер, които са от взаимен интерес. Вицепремиерът на Държавния съвет е очертал позицията на Пекин по украинската криза и палестинско-израелския конфликт пред Йелън.

По време на посещението на Хе Лифън в САЩ и двете страни са положили активни усилия за нормализиране на двустранните отношения. Особено внимание е отделено на изпълнението на постигнатия консенсус между лидерите на двете страни, както и на икономическата програма преди планираното за 14-17 ноември посещение на китайския президент Си Дзинпин в САЩ, където той ще среща с американския президент Джо Байдън.

Според данни, публикувани от китайското издание Global Times, санкциите на САЩ се прилагат за повече от 13000 поданици и лица на КНР. Списъкът с ограниченията на Вашингтон спрямо Китай непрекъснато се разширява.

 

Станете почитател на Класа