Москва е възмутена от израелските удари по цивилни цели в ивицата Газа

Москва е възмутена от израелските удари по цивилни цели в ивицата Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.11.2023
  • Share:

Москва е възмутена от израелските удари по цивилни цели в ивицата Газа, каза постоянният представител на Русия Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предаде РИА Новости.

 

 

 

"Ние сме шокирани и дълбоко възмутени, че цивилни цели са обект на прицел: училища, болници, джамии, бежански лагери. Подчертаваме, че целенасочените атаки срещу цивилни цели са грубо нарушение на международното хуманитарно право. И спазването на международното хуманитарно право е императив. Има правила за водене на война“, каза дипломатът.

Само ранно прекратяване на огъня, а не краткотрайни паузи, ще избегне нови жертви в зоната на палестинско-израелския конфликт, подчерта Небензя.

„Помощта за населението на Газа би поставила бариера пред по-нататъшното разрастване на въоръжената конфронтация и привличането в нея на нови регионални участници“, добави той.

Палестинско-израелският конфликт е свързан с териториалните интереси на страните и остава източник на напрежение и битки в региона в продължение на много десетилетия. Решението на ООН през 1947 г. определя създаването на две държави - Израел и Палестина, но е създадена само израелската.

Нов кръг от конфронтация започна, след като сутринта на 7 октомври силите на Хамас от ивицата Газа обстреляха еврейската държава и навлязоха в граничните райони в южната част на страната, където откриха огън както по военни, така и по цивилни, а също така превзеха заложници.

 

Станете почитател на Класа