Нетаняху: Израел е склонен на "малки паузи" в боевете в Газа

Нетаняху: Израел е склонен на "малки паузи" в боевете в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    07.11.2023
  • Share:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще обмисли "малки тактически паузи" в боевете в Газа, за да улесни навлизането на хуманитарна помощ или да позволи излизането на заложниците, държани от Хамас, предаде globeecho.com.

 

 

 

Той обаче отново отхвърли възможността за прекратяване на огъня без освобождаване на всички заложници в палестинската ивица, която се управлява от Хамас.

Нетаняху даде интервю за американската мрежа ABC News, по време на което той беше попитан кой трябва да управлява Газа след края на боевете.

„Вярвам, че Израел ще носи пълна отговорност за сигурността за неопределен период от време, защото видяхме какво се случва, когато не носим тази отговорност за сигурността.“, каза премиерът.

Здравните власти в Ивицата съобщиха, че израелската бомбардировка е довела до смъртта на най-малко десет хиляди души в Газа.

И Израел, и Хамас отхвърлят нарастващия международен натиск за прекратяване на огъня. Израел казва, че Хамас първо трябва да освободи заложниците. Що се отнася до Хамас, представителите на групировката потвърждават, че няма да ги освободят или да спрат боевете, докато Газа е атакувана.

В отговор на въпрос дали е готов за хуманитарно примирие в Газа, Нетаняху каза: „Няма да има общо прекратяване на огъня в Газа без освобождаването на нашите заложници“.

Той добави: „По отношение на малките тактически паузи, час тук, час там, случвало се е и преди. Мисля, че ще проучим условията, за да позволим навлизането на хуманитарна помощ или напускането на заложниците.

 
 

Станете почитател на Класа