Членове на PSOE в Испания подкрепят амнистия в Каталуния, за нов мандат на премиера

Членове на PSOE в Испания подкрепят амнистия в Каталуния, за нов мандат на премиера
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2023
  • Share:

Сам Джоунс
Членове на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) подкрепиха плановете за осигуряване на още един мандат като министър-председател на лидера на партията Педро Санчес в замяна на предоставяне на изключително противоречива амнистия на хора, замесени в незаконния и едностранен опит за независимост на Каталуния, преди шест години.
Испания е в ръцете на служебното правителство на Санчес след неубедителните предсрочни общи избори през юли, на които PSOE беше победена с малко от консервативната Народна партия (PP). Въпреки че РР спечели най-много места, тя не успя да постигне парламентарно мнозинство и се оказа неспособна да състави правителство, дори с подкрепата на крайнодясната партия Vox и други, по-малки политически групировки.
Санчес и неговите съюзници в левия алианс Sumar имат най-добри шансове да съставят правителство, но могат да го направят само с подкрепата на двете основни партии, подкрепящи независимостта на Каталуния, Каталунската републиканска левица (ERC) и Junts (Заедно). И двете каталунски партии заявиха, че подкрепата им за връщането на PSOE на власт ще зависи от амнистия за стотиците хора, които участваха в неуспешния натиск за отделяне от Испания през октомври 2017 г.
Въпреки че ERC подписа сделката си с PSOE, Junts, който се ръководи от бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемонт – който все още се издирва от испанските съдилища за ролята му в обречения стремеж за независимост на Каталуния – все още преговаря за своята подкрепа.
След гласуване тази седмица – в което думата амнистия не беше изрично използвана – 87% от членовете на PSOE казаха, че подкрепят „споразумение за съставяне на правителство със Сумар и за привличане на подкрепата на други политически формации за постигане на необходимото мнозинство ". Партията каза, че 11,9% от нейните членове са гласували против подобно споразумение, а 63,4% са гласувалите от нейните членове.
Организационният секретар на PSOE, Сантос Сердан Леон, каза, че резултатът е доказателство за желанието на членовете на партията да избегнат предоставянето на повече власт на PP и Vox, които удариха управляващите коалиции в много испански градове и региони. „Гласът на членството звучи силно и ясно, когато PSOE трябва да вземе решение. Единствената ни мотивация е да продължим да укрепваме социалната държава в лицето на стъпките назад, които бяха предприети в градовете и регионите, управлявани от РР и носталгичната крайна десница" каза той.
РР нападна Санчес за това, че се поддаде на амнистията, описвайки този ход като циничен опит да се задържи на властта. След седмици на намеци и спекулации, миналия уикенд служебният премиер най-накрая потвърди планираната мярка. „В интерес на Испания, в защита на съвместното съществуване между испанците, защитавам днес амнистията в Каталуния за събитията от последното десетилетие", каза Санчес на среща на федералния комитет на своята партия в Мадрид миналата събота.
Лидерът на PSOE, който обеща да върне Пучдемон в Испания, за да се изправи пред правосъдието, рискува значителен политически капитал преди две години, като помилва девет от каталунските лидери за стремежа за отцепване.
Проучване в средата на септември показа, че 70% от испанците са против амнистията, а около 200 000 души са участвали в неотдавнашните митинги срещу мярката, организирани от РР и Vox.
Алберто Нунес Фейхоо, лидерът на НП, многократно е обвинявал Санчес, че се е продал на каталунските и баските националистически партии. „Нашето върховенство на закона е заменено от нация от граждани, които принадлежат към различна категория – политически елит, който разменя привилегии, без да се подчинява на същите закони като останалите испанци, които този елит смята за втора дивизия. Но тези втородивизионни испанци няма да преклонят глави или да мълчат. Няма да млъкнем пред тази измама и атака срещу нашата демокрация" каза Фейхоо.
Въпреки че ERC и Junts се възползваха от предложената амнистия като средство за съживяване на закъсалото регионално движение за независимост, което всеки от тях се бори да представлява, подкрепата за независима Каталуния рязко намаля през последните години.
В разгара на кризата през октомври 2017 г. проучване на Центъра за изследване на общественото мнение към каталунското правителство установи, че 48,7% от каталунците подкрепят независимостта, а 43,6% не. Според проучване, проведено през юли от същия център, 52% от каталунците сега са против независимостта, а 42% са за.
Санчес и неговите съюзници имат срок до 27 ноември, за да се опитат да осигурят подкрепата на Конгреса за съставяне на ново правителство. Ако не успеят, парламентът ще бъде разпуснат и Испания ще се върне към урните през януари за шестите общи избори за девет години.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа