Процесът срещу Тръмп наближава края си

Процесът срещу Тръмп наближава края си
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.11.2023
  • Share:

Калъм Джоунс
„Не можете да мамите хората – поне не за дълго. Можете да създадете вълнение, можете да направите чудесна промоция и да имате всякакъв вид преса, и можете да добавите малко хипербола. Но ако не доставите стоките, хората в крайна сметка ще ви хванат" отбелязва Доналд Тръмп в своя бестселър „Изкуството на сделката" от 1987 г. Бившият президент прекара десетилетия в опити да създаде вълнение с прекрасни нива на промоция, получаване на всякакъв вид преса и хвърляне на повече от лека хипербола. Но имаше ли стоките?
Това е основният въпрос, който съдия Артър Енгорон от върховния съд на Манхатън разглежда през последните пет седмици. Вчера процесът за измама навлезе в последния си, съдбоносен етап. Самият Тръмп застава пред съда. Залозите са големи. Въпреки че Тръмп няма да влезе в затвора, независимо от изхода, защото това е гражданско дело, той се бори за бъдещето на своята корпоративна империя.
Делото срещу Тръмп, макар и неразривно свързано с политическия му възход, е фокусирано върху бизнес сделките му. Стотици милиони долари са заложени на карта.
Летиция Джеймс, главният прокурор на Ню Йорк, обвини Тръмп и ключови членове от неговия вътрешен кръг в организацията на Тръмп в измамно увеличаване стойността на активите му, за да осигурят по-добри заеми от банките. Тя поиска 250 милиона долара и анулиране на бизнес лицензите на Тръмп в Ню Йорк, ход, който би прекратил способността на Тръмп да управлява бизнес в щата.
Това не е процес със съдебни заседатели и Енгорон вече е взел решение относно основата на случая, намирайки Тръмп и неговите възрастни синове за виновни за финансови измами преди началото на процеса. Ако апелативен съд потвърди това решение, Тръмп по същество ще загуби правото да управлява бизнеса си в Ню Йорк – и контрола върху имотите, включително Trump Tower в центъра на Манхатън, от чието златно стълбище Тръмп стартира успешната си президентска кампания.
„Съдията вече откри измама. Въпросът е степента на отговорността и средствата за защита. Изглежда, че върви в посока на много сериозна отговорност и много сериозно средство за защита" каза Джед Ханделсман Шугерман, професор по право в Бостънския университет.
Тази седмица вниманието на съда се насочи към най-големите му синове. В крайна сметка това е семеен бизнес, официално управляван от Доналд младши и Ерик, откакто баща им пое президентството. И двамата братя се опитаха да се дистанцират от предполагаемата измама, настоявайки, че други трябва да гарантират, че финансовите отчети са правилни. „За целите на счетоводството разчитах на счетоводителите", каза Дон младши, изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization. „Никога не съм имал нищо общо с отчетите за финансовото състояние", добави Ерик, също изпълнителен вицепрезидент на компанията.
Медийният прожектор върху този процес беше най-ярък, когато високопоставени свидетели – от Майкъл Коен, бившият адвокат на Тръмп, който се превърна във враг, до самия бивш президент ще дават показания. Но в основата на действието стоят купища имейли, договори и финансови отчети. „Има достатъчно доказателства по това дело, за да запълни тази съдебна зала", отбеляза Енгорон миналия месец.
Грегъри Жермен, професор по право в университета в Сиракуза, каза „Прокурорите трябва да докажат, че Тръмп е бил несправедливо обогатен" от фалшифицирани финансови отчети. За да направи това, главният прокурор трябва да докаже, че някой е приел тези изявления за номинална стойност, повярвал е, че са верни, и е дал заеми при по-ниски лихвени проценти, или е оценил застрахователна полица на по-ниска цена –за да покажат, че са били ощетени от това, а той е обогатен. Този елемент напълно липсваше в по-ранните етапи на делото".
Тръмп е на път да бъде разкритикуван заради обвиненията, че документите измамно са увеличили стойността на активите му. По-рано в процеса, например, прокурорите отбелязаха, че апартаментът му в Тръмп Тауър някога е бил посочен като 30 000 кв. фута и е струвал 327 милиона долара, въпреки други документи – включително един документ, подписан от бившия президент през 1994 г. – съобщаващ, че апартаментът всъщност е бил под 11 000 кв. фута
След досъдебното решение на Енгорон Тръмп твърди, че „струва много повече от това, което е показано във финансовите му отчети, които не включват това, което е най-ценния си актив: неговата марка. Организацията на Тръмп е била оклеветена и злепоставена", оплака се той, отричайки, че състоянието му е преувеличено.
Бившият имотен магнат ще се опита в следващите дни да докаже, че империята му е била точно оценена. Дори след като Енгорон постанови друго, Тръмп настоява, че никой не е загубил в резултат.
Прокурорите са уверени, че са на път да изправят Тръмп пред правосъдието. Те вярват – ако перифразираме наблюдението на подсъдимия преди около четири десетилетия – че той не е имал стоките и е хванат. Ще може да видим кой наистина има стоките.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа