"Фигаро": САЩ искат да представят края на украинския конфликт като инициатива на Киев

"Фигаро": САЩ искат да представят края на украинския конфликт като инициатива на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    06.11.2023
  • Share:

Администрацията на САЩ иска да се дистанцира от евентуалното решение на украинското правителство да започне мирни преговори с Русия и да го представи като инициатива изключително на Киев. Това казва пред "Фигаро" професорът по международни отношения в колежа “Бард” в щата Ню Йорк Уолтър Ръсел Мийд, съобщава ТАСС.

 

 

 

„Стратегията на Байдън ще бъде да продължи да предоставя помощ, докато Зеленски реши, че е време да преговаря и да отстъпи територия. Това ще позволи на правителството във Вашингтон да успокои съвестта си, като каже, „че украинците вече са решили всичко“, каза експертът.

Според Мийд Съединените щати са били победени в Украйна два пъти. Първият провал беше неспособността на Вашингтон да възпре Русия да започне специална операция в Украйна, вторият беше лошо планираното контранастъпление на украинските въоръжени сили и забавянето на западната помощ за Киев.

Украинските въоръжени сили са в задънена улица, подчерта американският професор. Мийд добави, че американците са уморени от намесата на Вашингтон в конфликти. "В Америка има истински дебат за това дали глобалният активизъм е полезен за средния американец. Те се чудят защо идиотският чичо Сам трябва да подкрепя Европа, когато мързеливите отказват да финансират защитата им. Те също се чудят за Украйна (за целесъобразността на подкрепата - ТАСС )", казва още експертът.

 

 

 

ТАСС

Станете почитател на Класа