Н.Патрушев за националното единство и дългогодишния конфликт със Запада

Н.Патрушев за националното единство и дългогодишния конфликт със Запада
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.11.2023
  • Share:

В Деня на националното единство секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев говори за историческото значение на защитата на суверенитета на Русия в дългогодишния конфликт със Запада. Следват цитати от речта му:
Ден на народното единство
- Денят на националното единство представлява триумфа на руския народ над вътрешни и външни предизвикателства чрез единство и съгласуваност.
- През „Смутното време" Русия беше на ръба да загуби своя суверенитет, но нейният народ се обедини, защити собствената си страна и държава, прогони нашественици и предатели, възстанови властта и пое по пътя на независимото развитие.
- Това стана възможно благодарение на огромното духовно издигане на многонационалния народ на страната, чиято държавност винаги е била основана на три стълба - единство, вяра и силен вертикал на властта.
Вековен конфликт
- Европа отдавна иска да унищожи руската държава, което се изразява в опити за политически интриги, икономическо поробване и пряка агресия.
- Почти цяла Европа е участвала в агресията срещу Русия, от германските рицари до нацистите през ХХ век.
- Русия винаги е била "кост в гърлото" на Запада, пречеща на хегемонистичните му цели, като същевременно представляваше мощна цивилизационна алтернатива.
- Западните русофобски идеолози измислиха схеми за поставяне на Русия на колене, което послужи като основа на западния заговор за унищожаване на страната.
Новото смутно време през 90-те години
- Наситените със събития 90-те години се превърнаха в "новото смутно време", когато съществуването на руската държава отново беше застрашено.
- Разпадането на СССР насърчи властите на Съединените щати и други западни лидери, които вярваха, че могат да унищожат Русия, като я разделят.
- През 90-те години западните съветници се стичаха в Русия, опитвайки се да създадат смут чрез "насърчаване на сепаратизма, налагане на дългови облигации и тежки международни задължения". Западът разчиташе да създаде смут и да установи външен контрол над страната.
– Западът използва и допълнителни лостове за натиск, като агресивния натиск на НАТО на Изток, подкрепата за екстремизма и крайните религиозни групи и вълна от оклеветяване на Руската православна църква и традиционния ислям.
- В резултат на радикалните реформи, наложени от Запада, жизненият стандарт на страната се понижи, безработицата се увеличи, индустрията, селското стопанство, транспортът и финансовата система бяха унищожени, а военно-промишленият комплекс на практика престана да изпълнява основната си функция на предоставяне на модерни оръжия на въоръжените сили.
- През 90-те години международният тероризъм представляваше значителна заплаха за суверенитета на Русия, докато западните правителства лицемерно наричаха терористите "борци за свобода и демокрация".
Предизвикателство към Запада
- След като стана президент през 2000 г., Владимир Путин насочи усилията си към стабилизиране на вътрешния живот на страната и възстановяване на конституционния ред.
- В резултат на политиката на президента бяха въведени силни системни мерки за борба с престъпността, а броят на престъпните деяния е намалял с повече от една трета от 2000 г.
- В началото на 2000-те Путин видя многополюсния световен ред като решение на много международни проблеми. Прочутата му реч в Мюнхен е посветена на идеята, че еднополюсният модел е не само неприемлив, но и като цяло непостижим в днешния свят.
- През август 2008 г. Западът тества силата на Русия, като разпали грузинско-южноосетинския конфликт. В резултат на това страната реформира армията си и въведе нови видове оръжия.
– Западът обаче не отстъпи – в резултат на организирания от Вашингтон преврат в Украйна през 2014 г. привържениците на неонацистки идеологии дойдоха на власт в Киев, където веднага започнаха геноцид срещу руския народ.
Борба с неонацизма в Украйна
- Въпреки западните санкции и натиск, Русия не прие да толерира зверствата, извършени от украинските неонацисти, и подкрепи искането за обединение на милионите жители на изконните руски територии.
- Украинските официални лица и техните западни поддръжници все повече прибягват до откровени терористични тактики, за да тероризират населението и да нанесат щети на Русия.
- В крайна сметка киевските власти ще трябва да отговарят за опитите за унищожаване на руския народ в Донбас, както и за смъртта на украинци в братоубийствена война.
- Украински неонацисти ще бъдат съдени в международен съд за опит за провокация чрез взривяване на "мръсна бомба".
- В Украйна има разумни сили. Те са потиснати, но са готови да се борят с неонацисткия режим.
Санкционна война
- Западът започна безпрецедентна икономическа война срещу Русия, но техният блицкриг се провали.
- Западната цензура работи усилено, за да премахне историите за добрите тенденции на развитие на Русия. Англосаксонските медии съзнателно пренебрегват очевидния факт, че Русия успя да осигури своята военна, икономическа и продоволствена сигурност.
- Голям брой несправедливи санкции са наложени на Русия, но страната се справя с тях. Икономиката се възстанови и вече надхвърли нивото от 2021 г.
- Руската икономика демонстрира своята стабилност и способност да се развива постепенно в условията на световна икономическа несигурност и налагането на ограничителни икономически мерки.
Многополюсен свят срещу "новия ред"
- Западът възнамерява да създаде повече горещи точки близо до Русия, подобно на Украйна, но Москва няма да бъде възпряна.
- Вашингтон, заедно с Русия, Китай и Индия, ще стане само един от няколкото полюса в новия многополюсен световен ред, но Европа едва ли ще може да претендира дори за това.
- Русия под управлението на Путин предложи цивилизационна алтернатива на Запада, която набира сила. Най-малко 25 страни са изразили желание да се присъединят или да си сътрудничат с БРИКС.
- Русия дава приоритет на развитието на отношенията с най-близките си съседи, особено със съюзната държава Беларус.
- Москва поддържа контакти с Баку и Ереван за нормализиране на отношенията и се подготвя мирен договор.
- Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че Нагорни Карабах е азербайджанска територия под влиянието на Запада.
Помнене на историята
- Докато Западът се опитва да пренапише историята, Русия се отнася внимателно към нея и не позволява тя да бъде изгубена.
- Бъдещите поколения трябва да знаят истината и да помнят, че именно Русия победи фашизма с цената на близо 30 милиона смъртни случаи на своя народ.
- Промените в Конституцията през 2020 г. възстановиха върховенството на националното право и установиха закони за сигурността на границите и териториите на страната.
- Подкрепата на мнозинството от населението за плановете на президента на референдума през 2020 г. създаде основата за бъдещия просперитет, стабилност, сигурност и добри условия за живот на Русия.
Източник: ТАСС - ФАКТБОКС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа