САЩ призоваха Израел да спре атаките на заселниците на Западния бряг срещу палестинци

САЩ призоваха Израел да спре атаките на заселниците на Западния бряг срещу палестинци
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.11.2023
  • Share:

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, цитиран от БТА, че нападенията на заселниците на Западния бряг са "невероятно дестабилизиращи и контрапродуктивни за дългосрочната сигурност на Израел, освен че, разбира се, изключително вредят на палестинците, живеещи на Западния бряг".

 

САЩ призоваха Израел да ги възпре.

"Изпратихме им много ясно послание: това е недопустимо, трябва да спре и виновниците трябва да бъдат подведени под отговорност", каза Милър, имайки предвид контактите между САЩ и израелското правителство.

Западният бряг е палестинска територия, окупирана от Израел от 1967 г., преживява нова спирала от насилие от началото на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предизвикана от смъртоносната атака на палестинската ислямистка групировка срещу еврейската държава на 7 октомври.

Западният бряг стана сцена на многобройни операции на израелската армия, нападения на израелски заселници срещу палестинското население и палестински атаки срещу еврейски селища и израелските сили.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването от 7 октомври на окупирания Западен бряг са убити повече от 125 палестинци от израелски войници или заселници.

Станете почитател на Класа