ЕС с допълнителни търговски ограничения срещу Русия

ЕС с допълнителни търговски ограничения срещу Русия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.11.2023
  • Share:

Очаква се Европейският съюз да наложи търговски ограничения на стойност 5,3 милиарда долара като част от 12-ия пакет от санкции срещу Русия, съобщи Bloomberg.
Според източници на Bloomberg новите планирани ограничения ще засегнат износа на заваръчно оборудване, химически продукти и други военни технологии. Общността също обмисля забрана на софтуерни лицензи и внос на някои обработени метали, алуминий и строителни елементи, транспортни продукти и скъпоценни камъни.
Очаква се последният санкционен списък на ЕС да включва повече от 100 физически лица и 40 бизнес субекта.
Според източници на агенцията ЕС се стреми да убеди европейските корпорации да включат ограничения в договорите с чужди държави, забраняващи трансфера на оборудване, което може да се използва за военни цели, на Русия. Беше обсъден и въпросът за забраната за връщане на руски активи, съхранявани в общността, както и ограниченията върху участието на руски граждани в ключови области.
Темата за тавана на цените на руския петрол също е в дневния ред на общността. Както беше посочено по-рано, страните проучват мерки за по-ефективно спазване на тази разпоредба. По-специално беше предложено да се засили прозрачността при формирането на цените на петрола и да се ограничат сделките със санкционирани кораби.
Според Bloomberg тези мерки все още подлежат на преразглеждане и ще изискват единодушна подкрепа от всички 27 страни членки.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа