Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу амнистия на каталунските сепаратисти

Хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу амнистия на каталунските сепаратисти
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2023
  • Share:

За да остане на власт, социалистът Педро Санчес се нуждае от подкрепата на каталунските партии. "Испания не е за продан!", "Никаква амнистия" пишеше на плакатите, участниците скандираха "Изпратете Пучдемон в затвора!"

Хиляди испанци, много от които с национални знамена, протестираха в Мадрид срещу проекта за амнистия на каталунските сепаратисти, предадоха Франс прес и БТА.
Участниците се събраха по призива на крайнодясната партия "Вокс". Спорният въпрос е обект на преговори между сепаратистките каталунски партии и левицата, която иска подкрепата им за встъпването в длъжност на социалиста Педро Санчес като премиер. На парламентарните избори на 23 юли социалистите останаха втори след Народната партия (НП). Последната, без да има абсолютно мнозинство, не успява да сформира коалиция, което проправя пътя за съставяне на ново ляво правителство.

За да се върне на власт, Санчес се нуждае от подкрепата на "Републиканска левица на Каталуния" и "Заедно за Каталуния". Последната стои зад неуспешния опит за отделяне на автономна област Каталуния през 2017 г., а лидерът й Карлес Пучдемон избяга в Белгия, за да се спаси от испанския съд.

Искането за амнистия на стотици хора, участвали в опита за отделяне от 2017 г. – най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия насам – се осъжда от десницата и крайната десница и е обект на критики и в самата Испанска социалистическа работническа партия. През последните седмици искането стана повод за няколко протеста.

"Испания не е за продан!", "Никаква амнистия" пишеше на плакатите на участниците в митинга. Те скандираха също "Изпратете Пучдемон в затвора!"

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа