Руският посланик в Тел Авив бе извикан в израелското МВнР заради посещението на Хамас в Москва

Руският посланик в Тел Авив бе извикан в израелското МВнР заради посещението на Хамас в Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2023
  • Share:

Руският посланик в Израел Анатолий Викторов беше извикан сутринта в израелското външно министерство, "за изразяване на протест" във връзка с посещението на делегация на палестинската радикална организация Хамас в Москва. Това съобщиха от пресслужбата на израелското външно министерство, предаде ТАСС.

 

 

"Заместник-генералният директор по евроазиатските въпроси на [израелското] външно министерство, посланик Симона Халперин, обясни на посланика, че Израел гледа сериозно на липсата на недвусмислено и ясно осъждане от страна на Москва на терористичната организация Хамас, както и на действията на Русия в международни организации", се казва в изявлението.

Според израелското външно министерство "приемането на лидери на Хамас, които са пряко отговорни за кървавата терористична атака на 7 октомври, вземането на заложници и убийството на повече от 1400 израелци, създава впечатление за легитимиране на тероризма срещу израелците."

На 26 октомври говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че представители на Хамас са на посещение в Москва. Делегацията на Хамас се срещна в руската столица с Михаил Богданов, специален представител на руския президент за Близкия изток и Африка и заместник-ръководител на руското външно министерство. На срещата с представители на движението руската страна обсъди по-специално освобождаването на заложници и евакуацията на руснаци от ивицата Газа.

Израел остро осъди посещението и поиска от Москва незабавно да експулсира представителите на Хамас от страната. В официално изявление на израелското външно министерство се подчертава, че "Израел разглежда поканата на лидерите на Хамас в Москва като недостойна стъпка, която дава попътен вятър на терора и легитимира жестокостите на терористите от Хамас".

От своя страна руското посолство в Тел Авив нарече абсолютно неприемливи опитите да се обвинява Русия в подкрепа на тероризма в контекста на контактите на Москва в региона на Близкия изток. В официалния си коментар дипломатическата мисия подчертава, че Русия осъжда насилието срещу цивилни граждани под каквато и да е форма и от която и да е страна.

Както подчертават от посолството, "контактите и действията на Русия в региона на Близкия изток и в международните организации са насочени преди всичко към незабавното освобождаване на заложниците в Ивицата Газа, както и към решаването на въпросите, свързани с осигуряването на евакуацията на руски и други чуждестранни граждани от територията на страната."

Станете почитател на Класа