САЩ: Нетаняху трябва да обуздае радикалните израелски заселници на Западния бряг

САЩ: Нетаняху трябва да обуздае радикалните израелски заселници на Западния бряг
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.10.2023
  • Share:

Американските власти смятат, че израелският премиер Бенямин Нетаняху трябва да обуздае радикалните израелски заселници на Западния бряг на фона на съобщенията за нарастващо насилие срещу местни палестинци. Това заяви Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност, в ефира на CNN, предаде ТАСС.

 

 

"Смятаме, че министър-председателят Нетаняху наистина има задължението да обуздае радикалните заселници на Западния бряг, които, както каза преди няколко дни президентът на САЩ Джо Байдън, "наливат масло в огъня", - каза той. "Насилието на радикалните заселници срещу невинни хора на Западния бряг е напълно неприемливо. Ще продължим да оказваме натиск (върху израелското правителство по този въпрос)", добави той.

По-рано в неделя Асошиейтед прес (АП) съобщи, че броят на палестинците, убити на Западния бряг от израелски заселници, е достигнал седем през последните три седмици. Според агенцията палестинците в региона все по-често стават обект на нападения, атакуват собствеността им и блокират достъпа до земеделска земя.

Повече от 100 палестинци, включително цивилни, са били убити само на Западния бряг от началото на ескалацията през октомври, според АП. Повечето от тях са убити по време на военни арести и мащабни протести, уточнява агенцията.

Нарастващото насилие срещу палестинците на Западния бряг не остава незабелязано от американските власти. По-рано президентът Джо Байдън сравни нападенията на израелските заселници с "наливане на бензин" в огъня, който вече гори в Близкия изток след нападение на Хамас.

 

 

 

ТАСС

Станете почитател на Класа