Екс-генералният секретар на НАТО даде характеристика на Путин

Екс-генералният секретар на НАТО даде характеристика на Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Бившият генерален секретар на НАТО Солана нарече Путин човек, който внимателно претегля думите си

 

 

Екс-генералният секретар на НАТО даде характеристика на Путин

 

 

Бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана счита, че руският президент Владимир Путин е човек, който внимателно претегля думите си. В същото време той описа израелския премиер Бенямин Нетаняху с една дума: провал.

„Той (Путин – бел.ред.) е по-студен човек от (първия президент на Русия – бел.ред.) Елцин. Той е човек, който много мисли за нещата, преди да ги изкаже; който подготвя теми, който знае, че „отмъщението е най-доброто блюдо“, сервира се студено“, каза 81-годишният Солана пред вестник El Pais, отбелязвайки, че познава лично руския лидер.

Коментирайки ситуацията в Близкия изток, бившият генерален секретар на НАТО изрази опасения относно личността на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

«Израел е управляван твърде много години от човек, когото не уважавам. Нетаняху е провал, той беше един от най-твърдите политици, отговорни за неспазването на споразумението за двете държави», каза той.

Солана е заемал различни министерски позиции в испанското правителство в миналото. От 1995 до 1999 г. е генерален секретар на Северноатлантическия алианс, а от 1999 до 2009 г. е генерален секретар на Съвета на Европейския съюз.

Солана е политик от Испания. След победата на Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на парламентарните избори той многократно заема министерски позиции в правителствата на Фелипе Гонзалес Маркес (1982-1996). Той е министър на културата на Испания (1982-1988 г.), министър на образованието и науката (1988-1992 г.) и министър на външните работи (1992-1995 г.).

От 1995 до 1999 г. е генерален секретар на НАТО, а от 1999 до 2009 г. — генерален секретар на Съвета на Европейския съюз.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа