Замразените руски активи са генерирали почти 3 млрд. евро печалба

Замразените руски активи са генерирали почти 3 млрд. евро печалба
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Междувременно страните от ЕС все още се колебаят как точно да процедират с постъпленията

 

 

Санкционираните руски активи, които са под запор в Белгия, са генерирали почти 3 млрд. евро печалба, докато страните членки на Европейския съюз продължават да обмислят какво да правят с парите, пише Bloomberg.

Резултатите на белгийската финансова компания Euroclear, представени в четвъртък, показват, че активите са генерирали 2,9 млрд. евро от момента на замразяването им до края на третото тримесечие на тази година. Очаква се тази цифра да продължи да расте.

Данните от клиринговата къща вероятно ще засилят дебата в ЕС за това колко бързо да се преследват плановете за прилагане на данък върху неочакваната печалба, генерирана от активите на Руската централна банка, и тези постъпления да се ползват за възстановяването на Украйна.

Оценките предполагат, че над 200 млрд. евро от санкционираните държавни активи са в ЕС, като повечето се държат в Euroclear. По-малки суми са разположени в други юрисдикции от Г-7 и други места.

Европейската комисия (ЕК) иска да действа бързо с предложенията около неочакваната печалба въпреки предупрежденията от някои страни членки, че искат да продължат по-бавно, и опасенията на Европейската централна банка (ЕЦБ). Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви първоначално, че ще представи план това лято.

Лидерите на ЕС планират да обсъдят темата на двудневна среща, започваща днес (26 октомври) в Брюксел.

„Нужен е решителен напредък в сътрудничество с партньори за това как извънредните приходи, държавни от частни юридически лица, идващи директно от замразените активи на Русия могат да бъдат насочени в подкрепа на Украйна и нейното възстановяване и реконструкция, в съответствие с приложимите договорни задължения и в съответствие с ЕС и международното право“, се казва в проект на изявление от срещата на върха, видяно от Bloomberg, което все още може да се промени, преди да бъде одобрено от лидерите.

Концепцията за данък върху неочакваната печалба се одобрява от САЩ. Повечето държави от Г-7 смятат, че замразените активи не трябва да бъдат разблокирани, докато Русия не плати за щетите, които е причинила в Украйна.

По-рано този месец Белгия заяви, че ще инвестира 1,7 милиарда евро през следващата година, за да помогне на Украйна - това са данъчни приходи от замразените руски активи.

Euroclear задържа печалбите до изясняване на ситуацията. В своите резултати Euroclear отбелязва, че управлението на активите е струвало 34 млн. евро. Международните санкции, както и контрамерките на Русия, са се отразили отрицателно върху приходите на бизнеса с 18 млн. евро, добави клиринговата къща.

Различни страни в Русия започнаха съдебни процедури за разблокиране на активите, най-вече в руските съдилища. „Euroclear се защитава срещу всички съответни правни искове и възнамерява да продължи да го прави срещу всякакви други искове от този характер“, се казва в съобщението.

Анализът на Bloomberg на руските съдебни регистри установява повече от 40 иска, насочени към блокирани активи за над 200 млрд. рубли (2,1 млрд. долара). Сред подалите искове са Pervaya Management, „Совкомбанк“, „Росбанк“ и „Сбербанк“.

 

Станете почитател на Класа