Защо толкова много руснаци продължават да подкрепят войната

Защо толкова много руснаци продължават да подкрепят войната
  • Written by:  Сергей Гуща DW
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Само малка част от руснаците се изказват против войната срещу Украйна. Приблизително същият брой руски граждани четат новини за войната в интернет, казва руският социолог Лев Гудков.

 

 

Какво е отношението на руското общество към войната, която Русия води срещу Украйна вече повече от година и половина? Защо се стигна до тази война и кои събития от най-новата руска история предопределиха превръщането на Русия под управлението на Владимир Путин във войнстващ тоталитарен режим? На тези въпроси отговаря социологът Лев Гудков, научен ръководител на изследователския център "Левада", който взе участие в дискусия по темата в Берлин.

Защо в Русия няма срив на подкрепата за войната

За тази година и половина подкрепата на руснаците за пълномащабната война на страната им срещу Украйна и за политиката на президента Путин остава почти непроменена, казва Гудков и обяснява този факт с определението "организиран консенсус". Една от причините за тази стабилност на общественото мнение е крайно строгата цензура, която "отрязва" по-голямата част от населението от независими източници на информация, добавя социологът.

 

https://static.dw.com/image/60958884_1004.webp

 

"Не на войната": архивна снимка от Санкт ПетербургСнимка: Dmitri Lovetsky/AP/picture alliance

 

В началото на войната едва 6-7% от руснаците са съумявали да заобикалят цензурата и да четат новини в интернет. Няколко месеца по-късно техният брой се увеличава до 22% и остава трайно на това ниво. Между 18 и 22% е и делът на онези руснаци, които се обявяват против войната, като мнозинството сред тях са млади хора и повече жени, отколкото мъже. Но тази група, обяснява социологът, така и не се увеличава. По-голямата част от руснаците си остават под влиянието на държавната пропаганда.

 

 

00okkkl

 

 

Станете почитател на Класа