Седем убеждения на Майк Джонсън - новият спикър на Конгреса на САЩ

Седем убеждения на Майк Джонсън - новият спикър на Конгреса на САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Мартин Пенгели и Сам Левин
Появата на Майк Джонсън като нов говорител на Камарата на представителите на САЩ спечели на сравнително малко известния републиканец от Луизиана място под светлината на националните прожектори. На свой ред този прожектор освети позиции и забележки, които мнозина смятат за крайни.
Той се опита да отмени изборите през 2020. В съвременната републиканска партия подкрепата на Доналд Тръмп за измама на избирателите при поражението му от Джо Байдън едва ли е необичайна позиция. Но Джонсън стигна по-далеч. След изборите той изрази подкрепа за конспиративната теория на Тръмп, че машините за гласуване са фалшифицирани. По-късно той беше един от 147-те републиканци, които възразиха срещу резултатите в ключови щати, дори след като про-Тръмп тълпа атакува Конгреса на 6 януари, бунт, който сега е свързан с девет смъртни случая и стотици присъди.
Джонсън също така е автор на amicus brief, подадена до Върховния съд по дело, в което Тексас иска да отхвърли променените резултатите на щата. Републикански адвокат в Камарата на представителите е казал, че документът на Джонсън е противоконституционен. Въпреки това той убеди 125 колеги да го подпишат, използвайки тактика, която някои смятаха за тежка. Върховният съд отказа да поеме делото.
Той беше говорител на „група на омразата". Преди да влезе в политиката, Джонсън е работил за ADF - Alliance Defending Freedom – определена като група на омразата от SPLC - Southern Law Poverty Center, която проследява американските екстремисти. Според SPLC, „ADF подкрепи повторното криминализиране на сексуалните действия между съгласни ЛГБТК+ възрастни в САЩ и криминализирането в чужбина; защити санкционираната от държавата стерилизация на транс хора в чужбина; твърди, че ЛГБТК+ хората са по-склонни да участват в педофилия; и твърдеше, че хомосексуалната програма ще унищожи християнството и обществото".
Той се противопоставя на правата на LGBTQ+ В държавната политика и на национално ниво Джонсън работи за неутрализиране на печалбите, постигнати от ЛГБТК+ американците в борбата им за равенство. През 2016 г., когато се кандидатира за Конгреса, той каза пред Баптисткото послание на Луизиана, че е „бил на фронтовата линия на „културната война, защитавайки религиозната свобода, светостта на човешкия живот и библейските ценности, включително защитата на традиционния брак, и други идеали като тези, когато са били нападнати". Оттогава той ръководи усилията за национален законопроект „Не казвай гей" по отношение на преподаването на проблемите на ЛГБТК+ в училищата и също така се противопоставя на грижите за децата, които утвърждават пола.
Преподобният Жасмин Бийч-Ферара, изпълнителен директор на Кампанията за южно равенство, каза: „Джонсън направи кариера, атакувайки ЛГБТК+ общността на всяка крачка. Позициите му са в разрез с явната подкрепа на мнозинството за LGBTQ+ равенство у нас. Новата му лидерска роля е само още едно доказателство за опасните приоритети на Републиканската партия и критичните залози за нашата демокрация – и за ЛГБТК+ американците – през 2024 г."
Той е категорично против абортите. Джонсън поддържа сравнително нисък авторитет в Конгреса, но когато миналата година върховният съд премахна правото на аборт, Джонсън отпразнува „един исторически и радостен ден". Той е съавтор на законопроекти за национално забрана на абортите. И докато той се приближаваше до властта си, се разпространиха кадри с поразителни забележки по време на изслушване в Камарата на представителите. „Роу срещу Уейд направи конституционно покритие за убийството на неродени деца в Америка, точка", каза Джонсън.
Той иска да намали социалните осигуровки и Medicare. Джонсън иска да намали програмите, на които разчитат милиони. Подобни съкращения се смятат широко за политическа трета релса – Тръмп използва въпроса, за да атакува републиканските президентски съперници, като каза, че само той ще защитава подобни предимства – но Джонсън далеч не е единственият, който иска да размаха брадвата.
Той е защитник на „заветния брак". Когато се ожени за съпругата си Кели през 1999 г., двойката сключи т.н. „заветен брак": консервативна християнска идея, която затруднява развода. „Родителите ми са разведени. Както всеки, който е минал през това, знае, това беше травма за цялото ни семейство. Аз съм голям привърженик на брака и верността и всички неща, които вървят с тях, и съм виждал от първа ръка опустошението, което (разводът) може да причини." каза Джонсън.
Той е климатичен скептик. През 2017 г. Джонсън каза на избирателите в своя богат на петрол щат: „Климатът се променя, но въпросът е дали това е причинено от природни цикли през цялата история на Земята? Или се променя, защото караме SUV? В последното не вярвам. Не мисля, че това е основният двигател." Той също така се противопостави на предложенията за Зелен нов курс и беше обявен за „енергиен шампион" от Американския енергиен алианс, дясна група, която защитава използването на изкопаеми горива.
Демократите и прогресистите посрещнаха възхода на Джонсън с критики и разследвания от опозицията. Тони Карк, изпълнителен директор на надзорната организация Accountable.US, нарече Джонсън „крайно десен екстремист, който ръководи отчаян опит да подкопае демокрацията, [който] може да се похвали с рекордно гласуване, което го прави един от най-екстремните членове на републиканската конференция. Спикерът Джонсън означава повече от същото от мнозинството на Мага [про-Тръмп]: безсмислени партизански политически трикове, разпространение на опасни конспирации и в крайна сметка подкопаване на американската демокрация."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа