Унгарският парламент отложи гласуването за присъединяването на Швеция към НАТО

Унгарският парламент отложи гласуването за присъединяването на Швеция към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Унгарският парламент отхвърли предложението на опозицията да проведе гласуване за присъединяването на Швеция към НАТО тази седмица, каза Агнес Вадаи, депутат от партията на Демократическата коалиция.
„Тази седмица няма да има гласуване за присъединяването на Швеция към НАТО", написа тя в профила си във Facebook.
Според Вадаи депутатите от управляващата партия Фидес - Унгарски граждански алианс, която има мнозинството от местата в парламента на Унгария, са отхвърлили предложението този въпрос да бъде включен в дневния ред.
Следователно този въпрос може да бъде разгледан не по-рано от ноември. Правителството внесе съответен законопроект в парламента през лятото на 2022 г., но оттогава законодателите отлагат разглеждането му поради недружелюбни забележки на шведски политици за Унгария.
Гергели Гуляс, министър от кабинета на унгарския премиер намекна в сряда, че Будапеща все още има претенции към Стокхолм. "Искаме да имаме нормални, добри отношения с Швеция. И ако ги постигнем, няма да има пречки за нейното присъединяване", каза той.
Протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО е ратифициран от 31 страни от алианса, като Турция и Унгария са единствените, които не са го направили. На 23 октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе в националния парламент протокола за присъединяването на Швеция към НАТО. Унгарският външен министър Петер Сиярто обаче заяви, че депутатите на страната му няма да се ориентират по турските си колеги, докато разглеждат този въпрос.
На 27 март парламентът на Унгария ратифицира протокола за присъединяването на Финландия към Северноатлантическия алианс, но отложи въпроса за членството на Швеция.
Двете скандинавски страни кандидатстваха за членство в НАТО през май 2022 г., като казаха, че са били подтикнати към тази стъпка от събитията в Украйна.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа