Байдън: „Аукус ще „свърши работа“ въпреки нервите в Конгреса“

Байдън: „Аукус ще „свърши работа“ въпреки нервите в Конгреса“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Даниел Хърст
Президентът на САЩ приветства австралийския премиер Антъни Албанезе в Белия дом и настоя, че е „уверен, че ще успеем да получим парите за Аукус, защото това е изключително в наш интерес. Така че въпросът не е дали, а кога", каза Байдън по време на съвместна пресконференция с Албанезе в розовата градина.
Байдън също така предаде разговор, който преди това е имал с президента на Китай относно партньорството за сигурност Аукус, в което Австралия, САЩ и Обединеното кралство са обещали да работят заедно за напреднали отбранителни способности. „Когато ме попитаха кога сключихме сделката, Си Дзинпин ме попита дали просто се опитваме да обкръжим Китай? Казах, не, ние не обкръжаваме Китай. Просто се уверяваме, че морските пътища остават отворени, не можем едностранно да променяме правилата на пътя по отношение на това какво представлява международното въздушно и водно пространство, космосът и т.н." каза Байдън.
Байдън и първата дама Джил Байдън приветстваха Албанезе и неговата партньорка Джоди Хейдън в Белия дом за частна вечеря. А Байдън и Албанезе разговаряха с репортери след широкообхватните разговори в Белия дом. Те обещаха да си сътрудничат в много области, включително космоса, като сделката проправи пътя за изстрелване на американски търговски космически превозни средства от Австралия. Имаше и силен акцент върху работата с тихоокеанските страни на фона на засилващата се конкуренция за влияние в региона.
Лидерите обявиха планове „САЩ и Австралия да съфинансират критични проекти за морска инфраструктура в Кирибати, включително рехабилитацията на Kanton Wharf и Charlie Wharf в Тарава. Те също така ще помагат на тихоокеанските страни с банкови услуги и подводни кабели."
Климатичната криза формира значителна част от разговорите с „планове за сътрудничество във веригите за доставка на батерии, за да се проучи задълбочаването на производствения капацитет на двете страни и да се работи по изследване и развитие на технологията за батерии".
В съвместното си изявление Байдън и Албанезе признаха, че „постигането на целите на Парижкото споразумение ще изисква бързо внедряване на чиста енергия и технологии за декарбонизация, както и повишена електрификация в нашите страни през това десетилетие, заедно с постепенното намаляване на енергията от въглища".
Това беше деветият път, когато Албанезе се среща с Байдън след изборите през май 2022 г., въпреки че предишните срещи се случваха предимно в кулоарите на международни събития.
Байдън описа връзките с Австралия като „силни и ставащи по-силни", докато Албанезе каза, че „алиансът се основава на вяра в свободата и демокрацията, вяра във възможностите, решимост да се изгради проспериращ и по-мирен свят".
Въпреки това, седем месеца след като Албанезе се присъедини към Байдън и британския министър-председател Риши Сунак в Сан Диего, за да обяви плановете на Аукус, остава несигурност относно одобренията на Конгреса, необходими за успеха им.
Аукус ще изисква реформи в системата за контрол на износа на САЩ. Конгресът също ще трябва да разреши продажбата на най-малко три подводници от клас "Вирджиния" на Австралия през 2030 г., но някои републиканци изразиха опасения, че това ще дойде за сметка на собствените нужди на САЩ. Произведените в Австралия ядрени подводници трябва да влязат в експлоатация от 2040 г. Байдън призова Конгреса да „приеме нашето законодателство за Аукус тази година".
Албанезе каза „много съм уверен от дискусиите, които проведох с демократи и републиканци, че има много широка подкрепа за споразуменията Аукус". Той очаква с нетърпение "конструктивен диалог", когато посети Китай следващия месец, описвайки такива разговори като важни за изграждане на разбирателство и намаляване на напрежението.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа