Руски космонавти извършиха над 7,5-часова разходка в открития космос

Руски космонавти извършиха над 7,5-часова разходка в открития космос
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.10.2023
  • Share:

Космонавтите на Роскосмос Олег Кононенко и Николай Чуб затвориха изходния люк на модула Поиск на Международната космическа станция (МКС) и извършиха първото излизане в открития космос на експедиция 70, според уебсайта на Руската космическа корпорация.
Космонавтите излязоха на космическа разходка в 20:49 часа московско време, като техните дейности извън кораба продължиха седем часа и 41 минути.
По време на космическата разходка космонавтите разкачиха хидравличните вериги на топлообменника на радиатора, който предизвика изтичането на 9 октомври. Те също така инспектираха и снимаха мястото на изтичане на охлаждаща течност, което ще помогне на специалистите на Земята да идентифицират причината за теча.
Освен това космонавтите пуснаха наносателита „Парус", направен от студенти от Московския държавен технически университет „Бауман" за тестване на технология за слънчево платно. Наносателитът беше пуснат в 2:20 часа московско време. Слънчево платно трябваше да се разгъне пет минути след освобождаването, но не го направи.
Космонавтите също инсталираха радара на многофункционалния лабораторен модул „Наука" за наблюдение на земната повърхност, но не успяха да го разгънат автоматично. Чуб се опита да постави панелите на радара в правилната позиция ръчно, но след няколко неуспешни опита специалист от контролния център на мисията каза на космонавтите да приключат и да се върнат на Международната космическа станция (МКС).
Според говорител на базирания в Хюстън център за контрол на мисията, космонавтите ще се опитат да разрешат този проблем по време на следващото си излизане в космоса. Радарът, по думите му, не пречи на работата на космическата станция. Това няма да е пречка и за планираната за понеделник разходка в открития космос по програмата на САЩ, добави той.
Това беше шестата космическа разходка на Кононенко и първата за Чуб.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа