Президентът на Черна гора призова ЕС да даде членство на страната

Президентът на Черна гора призова ЕС да даде членство на страната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.10.2023
  • Share:

„ЕС може да демонстрира подновения си ангажимент към принципа на разширяване, като приеме своя най-дългогодишен кандидат, Черна гора, в рамките на пет години. Нашето членство би било нещо повече от история за Черна гора. Това ще покаже на присъединяващите се страни, че пътят на реформите се отплаща", каза новоизбраният президент на страната Яков Милатович в интервю за Guardian.
Преди посещението си в Лондон тази седмица, по време на което се очаква да се срещне с крал Чарлз и външния министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли, Милатович каза, че разширяването трябва да възвърне политическия си дух, а не да бъде сведено до техническо упражнение.
„Целият процес в ЕС през последните 10 години стана много технически и след голямото разширяване на изток през 2004 г. загуби политическото си измерение. Руската агресия срещу Украйна подейства като сигнал за събуждане в Брюксел и други европейски столици, че присъединяването трябва да има геополитически аспект. Очевидно то запазва техническото си измерение, но нашето членство ще покаже на скептично настроените общности, че разширяването е все още живо и не е само въпрос на елитите", каза той.
Милатович също подчерта, че прозападната ориентация на Черна гора няма да се промени, въпреки че министър-председателят, съюзник на Милатович, е бил принуден да влезе в съюз с просръбска партия, за да състави правителство след парламентарните избори през лятото. Той обеща „100% привеждане в съответствие с външната политика на ЕС и по-надеждно членство в НАТО".
Малката адриатическа република с население от 619 000 души кандидатства за присъединяване към ЕС през 2008 г., две години след получаването на независимост от Сърбия, но напредъкът е в застой на фона на опасения за корупция, продължаващо съветско влияние и ендемична политическа нестабилност. За разлика от нея Хърватия подаде молба през 2003 г. и се присъедини през 2013 г., ставайки последната присъединила се страна.
Разширяването отново е на първо място в дневния ред на Брюксел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в годишната си реч „За състоянието на съюза" миналия месец „ЕС трябва да се подготви за радикални промени, необходими за приемането на нови страни в блока. Не можем да си позволим да изоставим нашите европейци", каза тя.
Милатович настоява, че от 10-те страни, които искат членство, Черна гора е истинският фаворит. Страната му е член на НАТО от 2017 г., посочва той, използва еврото, а просперитетът на глава от населението е 55% от средния за ЕС.
Милатович настоява, че основната цел на премиера е била да осигури супер мнозинство в парламента, за да отключи съдебните реформи. „Като президент бях много ясен след изборите, че трите главни външнополитически цели остават: по-надеждно членство в НАТО, 100% съответствие с външната политика на ЕС, включително санкциониране на Русия и независимост на Косово, и добросъседски отношения, включително със Сърбия и Косово. Това са принципите, които очаквам от новото правителство."
Епизодът показва пред колко голяма задача са изправени Милатович и колегите му да уверят Брюксел и неговите поддръжници, че „Европа сега!" не се превръща в „Европа някога".
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа