The New York Times: „Заставам на страната на Русия“: Про-Путински настроения се разпространяват онлайн в САЩ

The New York Times: „Заставам на страната на Русия“: Про-Путински настроения се разпространяват онлайн в САЩ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

След като мариноваха в конспиративни теории отношението на Доналд Тръмп към Русия, някои дискурси за Владимир Путин станаха по-благосклонни в социалните мрежи. Ден преди Русия да нахлуе в Украйна, бившият президент Доналд Тръмп нарече военновременната стратегия на руския президент Владимир Путин „доста умна“.

 

 

Бележките му бяха публикувани в YouTube, Twitter и приложението Telegram, където бяха гледани повече от 1,3 милиона пъти.

Десни коментатори, включително Кандис Оуенс, Стю Питърс и Джо Олтман (Candace Owens, Stew Peters and Joe Oltmann), също се включиха в онлайн битката с публикации, благосклонни към г-н Путин и които рационализираха действията му срещу Украйна. „В момента заставам на страната на Русия“, каза консервативният подкастър г-н Олтман в шоуто си тази седмица.

А в групите в Telegram като The Patriot Voice и във Facebook групите, включително в групата „Тексас за Доналд Тръмп 2020“, участниците критикуваха начина, по който президентът Байдън се справя с конфликта и изразиха подкрепа за Русия, като някои дори казаха, че вярват повече на г-н Путин, отколкото на г-н Байдън.

Онлайн разговорите отразяват как проруските настроения все повече проникват в Twitter, Facebook, YouTube, десните подкасти, приложения като Telegram и някои консервативни медии. След като Русия нападна Украйна, тези възгледи се разпростряват, вливайки съчувствие – и дори одобрение – към агресора в онлайн дискурса за войната.

Положителните коментари за Русия са продължение на културните войни и политиката на недоволство, които оживиха десните в Съединените щати през последните години. В някои от тези кръгове г-н Путин носи привлекателността на силния човек, който постига своето и не позволява на политическата коректност да го спре.

„Путин олицетворява силата, която Тръмп се преструваше, че притежава“, каза Емерсън Т. Брукинг, старши сътрудник в Атлантическия съвет, който изучава дигиталните платформи. „За тези хора действията на Путин не са трагедия – те са сбъдната фантазия.“

Подкрепата за г-н Путин и Русия сега се изразява онлайн в смесица от факти, наблюдения и мнения, понякога преплетени с лъжи. През последните дни коментатори направиха комплименти на г-н Путин и лъжливо обвиниха НАТО в нарушаване на несъществуващи териториални споразумения с Русия, което според тях оправдава войната на руския президент срещу Украйна, според преглед на публикации от The New York Times.

Други разпространяват усукани конспиративни теории за войната, които са обагрени с проруски блясък. В една популярна лъжа, разпространявана онлайн, г-н Путин и г-н Тръмп работят заедно за войната. Друга лъжа включва идеята, че войната е срещу заговора на глобални елити за трафик на сексуални услуги.

Като цяло проруските наративи в англоезичните социални медии, кабелната телевизия и печатните и онлайн издания са се покачи с 2580% в сравнение с първата седмица на февруари и са се увеличили 5740 пъти спрямо 214 пъти през първата седмица на февруари (след началото на СВО, бел.пр.), според анализ на агенцията за медийни анализи Zignal Labs.

Коментарите процъфтяват в десетки канали в Telegram, групи и страници във Facebook и хиляди туитове, според изследване на The Times. Някои от каналите в Telegram имат над 160 000 абонати, докато групите и страниците във Facebook имат до 1,9 милиона последователи.

(Трудно е да бъдем точни относно обхвата на проруските наративи в социалните медии и онлайн форумите, защото ботовете и организираните кампании ги правят трудни за проследяване.)

Проруските настроения са рязко отклонение от времето на Студената война, когато Съветският съюз беше разглеждан от много американци като враг. През последните години това отношение се промени, отчасти подпомогнато от намесата на Русия. Преди президентските избори в САЩ през 2016 г. подкрепяните от Кремъл групи използваха социални мрежи като Facebook, за да разпалят американските избиратели, създавайки повече разделение и противопоставяне срещу политическата коректност.

След като г-н Тръмп беше избран, той често изглеждаше благосклонен към – и дори се възхищаваше на г-н Путин. Това породи по-положително мнение за г-н Путин сред поддръжниците на г-н Тръмп, сочат изследователи на дезинформацията.

„Путин инвестира сериозно в сеенето на раздори“ и намери съюзник в г-н Тръмп, каза Мелиса Райън, главен изпълнителен директор на Card Strategies – консултантска фирма, която изследва дезинформацията. „Всеки, който изучава дезинформацията или крайната десница, вижда влиянието на инвестициите на Путин.“

В същото време теории на конспирацията продължават да се разпространяват онлайн, което дълбоко поляризира американците. Движението QAnon (американскo политическо движение, поддържащо теории на конспирацията, възникнало в американската крайнодясна политическа сфера през 2017г., бел.пр.), погрешно твърди, че демократите почитат Сатаната, те са трафиканти на деца, част от елитен заговор, стремящ се да контролира Света.

Войната между Русия и Украйна сега се разглежда от някои американци през призмата на конспиративни теории, сочат изследователи на дезинформацията. Приблизително 41 милиона американци вярват в теориите на конспирацията на QAnon, според проучване, публикувано от Public Religion Research Institute. Последователи на QAnon казват онлайн, че нахлуването на г-н Путин в Украйна е просто следващата фаза в глобалната война срещу секс трафика.

Лиза Каплан, основател на Alethea Group – компания, която помага в борбата с онлайн дезинформацията, каза, че проруските изявления са потенциално вредни, защото биха могли „допълнително да легитимират фалшиви или подвеждащи твърдения относно конфликта в Украйна „в очите на американския народ.“

Но не всички онлайн дискурси са проруски. Действията на г-н Путин бяха осъдени от консервативни потребители на социалните медии, основни коментатори и републикански политици, въпреки че някои критикуваха как г-н Байдън се справя с конфликта.

„Нахлуването на Владимир Путин в Украйна е безразсъдно и зло“, каза в Twitter представителят Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Камарата на представителите. А преди него, Адам Кинзингер – републиканец от Илинойс в Камарата на представителите, порицан от Републиканската партия заради участие в комисията, разследваща бунта от 6 януари 2021 г., разкритикува в Twitter републиканците в Камарата, заявявайки, че всяка нападка срещу Байдън „се вписва в наратива на Путин“.

Тези с проруска закваска обаче станаха по-шумни онлайн. Преди инвазията Gateway Pundit – крайнодесен уебсайт, публикува „забавни факти“ за Русия и Украйна, включително руските тези, които се използват като оправдание за инвазията. Статията се разпространи във Facebook групи, които подкрепят г-н Тръмп, достигайки до 565 100 последователи, според данни от CrowdTangle – инструментът за анализи на Facebook.

В подкаст Стивън К. Банън, бивш съветник на г-н Тръмп, също похвали г-н Путин като anti-woke („анти-събуден“; прилагателното woke - „събуден“ е създадено през 2010 г. в афро-американския английски  и означава „сигнал за расови предразсъдъци и дискриминация“, бел.пр.). Банън внушава, че украинският конфликт „не е нашата битка“.

След началото на руската атака някои онлайн потребители обясниха мотивите на г-н Путин, като ги смесиха с конспиративните теории за Covid-19. Един акаунт в Twitter, наречен War Clandestine, обяви, че г-н Путин се насочва срещу биолаборатории в Украйна, управлявани от Съединените щати. Според автора, тезата е правдоподобна, поради разкрития, че Съединените щати са създали Covid-19 в лаборатория в Ухан, Китай, според теория на конспирацията.

Проамерикански инфлуенсъри като Микел Кръмп и Джон Башам (Mikel Crump and John Basham), които имат общо 99 200 последователи, разшириха темата. По-късно Twitter спря акаунта War Clandestine, плюс втори акаунт на същия потребител, за опит да избегне забраната, но хората продължиха да публикуват онлайн екранни записи на историята.

Twitter заяви, че акаунтите на потребителя са спрени за постоянно поради нарушаване политиката за злоупотреба и че наблюдава за появяващи се истории, които нарушават техните правила. Г-н Кръмп и г-н Башам не отговориха на искането за коментар.

Някои проруски коментатори настояват, че са прави. Мнозина обвиниха г-н Байдън – изкопавайки стари теории на конспирацията за неговия син Хънтър и работата на Хънтър в украинска газова компания, когато г-н Байдън беше вицепрезидент и участваше в дипломатическите усилия в Украйна. Нямаше доказателства за неправомерни действия от страна на Байдън, но консерваторите се възползваха от тази история по време на изборите през 2020 г.

Когато беше потърсен за коментар, г-н Олтман, консервативен подкастър, каза: „Вие наистина нямате представа за Украйна. Хората подкрепят Русия, защото не постъпихте правилно, когато стана дума за измамата и корупцията на Байдън. Моля се за хората в Украйна, но също така се моля: хората, които улесниха злия комунистически дневен ред в САЩ, да бъдат подведени под отговорност.“

В имейл г-жа Оуенс (Owens), консервативна водеща на токшоу, също каза, че руско-украинската война е по вина на г-н Байдън. „Украинците умират заради престъпните връзки на семейство Байдън и настояването да се разпали конфликт в региона“, каза тя.

Нарастващото одобрение за г-н Путин беше уловено в скорошно проучване на Economist и YouGov, което показа, че към него гледат по-благосклонно републиканците отколкото поддръжниците на г-н Байдън. Друго проучване на Yahoo News и YouGov установи, че 62% от републиканците вярват, че Путин е „по-силен лидер“ от Байдън.

Това мнение бе отразено в неофициална онлайн анкета, когато инфлуенсър от QAnon попита последователите в групата Patriot Voice в Telegram дали вярват на г-н Путин. Почти всички, които отговориха на въпроса, казаха едно и също: ДА.

 

 

 

Поглед.инфо , Превод: д-р Радко Ханджиев

 

 

Станете почитател на Класа