Израелският външен министър отмени срещата си с Гутериш след словесен сблъсък за окупацията на палестинците

Израелският външен министър отмени срещата си с Гутериш след словесен сблъсък за окупацията на палестинците
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

Израелският външен министър Ели Коен отмени своя планирана среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, след като двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА. "Няма да се срещам с генералния секретар на ООН. След 7 октомври няма място за балансиран подход. Хамас трябва да бъде изтрит от лицето на земята", заяви Коен в социалните медии.

 

 

Говорител на външното министерство в Йерусалим потвърди, че срещата е отменена.

По-рано Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското ислямистко движение Хамас срещу еврейската държава от 7 октомври. Генералният секретар на ООН каза, че при атаките срещу ивицата Газа са допуснати "очевидни нарушения на международното хуманитарно право" и ги определи като "колективно наказание" за палестинците. В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е "важно да се признае също, че нападенията на Хамас не се случиха във вакуум. Палестинският народ беше подложен на 56 години задушаваща окупация".

Израелският външен министър Ели Коен категорично отхвърли призивите за прекратяване на огъня в ивицата Газа в изказването си пред Съвета за сигурност на ООН. Коен попита риторично Съвета какъв трябва да бъде "пропорционалният отговор" на убийството на бебета, изнасилването на жени и обезглавяването на жертви.

Израелският външен министър показа снимки на някои от над 200-те души, държани за заложници в Газа.

„Как можеш да се съгласиш на прекратяване на огъня с някой, който се е заклел да те убие и да унищожи собственото ти съществуване?“, повиши тон Коен. „Ние не сме избрали тази война, но не се съмнявайте, че ще спечелим“, каза той.

Коен нарече „Хамас“ – въоръжената групировка, която извърши кланетата на 7 октомври в Южен Израел, при които бяха убити над 1400 жертви – "новите нацисти".

„Точно както цивилизованият свят се обедини, за да победи нацистите, така както цивилизованият свят се обедини, за да победи „Ислямска държава“, цивилизованият свят трябва да застане обединен зад Израел, за да победи „Хамас“, категоричен беше министър Коен.

При нападението си, започнало на 7 октомври, бойци от движението "Хамас", което управлява ивицата Газа, избиха над 1400 души в Южен Израел и взеха около 220 заложници, припомня ДПА.

Източник: БТА

Станете почитател на Класа