Белият дом счита, че Израел не е готов за сухопътна операция в Газа

Белият дом счита, че Израел не е готов за сухопътна операция в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

NYT: САЩ са обезпокоени, че Израел не е готов за наземна операция в Газа

Съединените щати считат, че Армията за отбрана на Израел (ЦАХАЛ) не е готова да започне сухопътна операция в ивицата Газа, което предизвиква безпокойство във Вашингтон, пише  New York Times, позовавайки се на високопоставени служители в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

 

 

Белият дом счита, че Израел не е готов за сухопътна операция в Газа

 

„Администрацията на Байдън е обезпокоена, че Израел няма постижими военни цели в ивицата Газа и че ЦАХАЛ не са готови да започнат сухопътно настъпление с план, който може да проработи“, се казва в статията.

Палестинско-израелският конфликт е свързан с териториалните интереси на страните и остава източник на напрежение и боеве в региона в продължение на много десетилетия.

Броят на жертвите в палестинския анклав надхвърли пет хиляди, над 15 хиляди души бяха ранени. Над 1,3 хиляди души загинаха в Израел. Освен това, според различни оценки, до 250 души могат да бъдат държани в плен от Хамас.

Броят на жертвите в ивицата Газа надхвърли 5 хиляди души, над 15 хиляди бяха ранени. В Израел, според местните власти, са загинали над 1,3 хиляди души. Руското посолство съобщи, че по време на ескалацията на конфликта 20 руснаци са били убити, двама са взети за заложници, а седем са обявени за изчезнали. Според различни източници около 150 израелци може да са в плен на Хамас. Самото движение заяви, че в ивицата Газа има около 200-250 затворници.

Руското външно министерство призова страните да спрат военните действия.

Според позицията на руския президент Владимир Путин регулирането на кризата в Близкия изток е възможно само въз основа на одобрената от Съвета за сигурност на ООН формула за „две държави“, която предвижда създаването на независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица в Източен Йерусалим.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа