Паравоенни банди подпалиха 35 автобуса в Рио де Жанейро

Паравоенни банди подпалиха 35 автобуса в Рио де Жанейро
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

Губернаторът на Рио де Жанейро, Клаудио Кастро, обеща да отвърне на удара срещу организираната престъпност, след като паравоенни гангстери предприеха безпрецедентно нападение срещу системата за обществен транспорт в Рио, подпалвайки десетки превозни средства в това, което политикът нарече „терористични актове".
Съобщава се, че престъпниците са подпалили най-малко 36 автобуса, четири камиона и един влак в понеделник, което местните медии описват като +едно от най-големите криминални нападения в историята на Рио".
Съобщава се, че атаките са отмъщение за убийството от полицейските специални части на високопоставения военизиран лидер Матеус да Силва Резенде. „Той беше известен като „Властелинът на войната", заяви десният губернатор на Рио на извънредна пресконференция в понеделник вечерта, докато силите за сигурност и пожарникарите се бориха да отговорят на вълната от атаки в западната част на Рио.
Избухването на насилие – драматично дори за държава, която е прекарала десетилетия в борба с престъпността, която отнема хиляди животи всяка година – постави части от най-известния град в Бразилия в застой и принуди най-малко 45 училища да бъдат затворени, засягайки хиляди ученици.
Вестник O Globo обяви „Рио под обсада". Кметството призова гражданите да избягват засегнатите райони в резултат на „силното въздействие".
„Западната страна е в пламъци", написа в Twitter Сесилия Оливейра, основател на групата за наблюдение на насилието Fogo Cruzado.
Кадри, споделени в социалните медии, показват как десетки пътници скачат от един автобус, докато престъпниците се готвят да го подпалят, а гъсти кълба черен дим се издигат в небето.
Съобщава се, че атаките са извършени в най-малко девет различни района – Космос, Кампо Гранде, Инхоайба, Гуаратиба, Мадурейра, Пасиенсия, Санта Круз, Сепетиба и Рекрео дос Бандейрантес – където живеят около един милион души.
Правителствени служители и медийни доклади приписаха насилието на всяващите страх milícias (милиции) – политически свързани групи в мафиотски стил, които завзеха контрола над огромни части от Рио през последните две десетилетия.
Миналата година „Fogo Cruzado" заяви, че милициите – които започнаха живота си като групи за самоотбрана на общността, формирани от бивши полицаи и пазачи в затвора, преди да се превърнат в убийствени престъпни мафиоти – сега контролират район с размерите почти на Бирмингам, вторият по големина град в Обединеното кралство, където живеят повече от 1,7 милиона души.
Губернаторът Кастро каза „12 престъпници са били арестувани във връзка с атаките от понеделник и ще бъдат обвинени в терористични актове. Не се съмнявам, че утре ще бъде много по-подреден и спокоен ден, обещавам да водя упорита битка срещу такива престъпници 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Злото няма да надделее над доброто", заяви Кастро, предупреждавайки организираните престъпни групи да не се осмеляват да предизвикват държавата.
Експерти по сигурността обаче описаха атаките от понеделник като нагла офанзива срещу властите в Рио, която разкрива провала на последователните правителства да поставят организираната престъпност под контрол.
Насилието дойде часове след стрелбата срещу 24-годишния Резенде, за когото се твърди, че е племенник на един от най-известните престъпни лидери в Рио, Луис Антонио да Силва Брага, военизиран командир с прякор Зиньо. Съобщава се, че Резенде е бил застрелян по време на полицейска операция в Três Pontes, фавела, която е прословута крепост на милициите.
Източник: Гардиан, превод: Ш.Меламед

 

Станете почитател на Класа