Годишният доклад на Пентагона за Китай е разкритикуван от Китайското министерство на отбраната

Годишният доклад на Пентагона за Китай е разкритикуван от Китайското министерство на отбраната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

Китайското министерството на отбраната разкритикува днес годишния доклад на Пентагона за Китай, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

 

През следващото десетилетие Китайската народна република бързо ще модернизира, разнообрази и разшири ядрените си сили, се казва в доклада на Пентагона, представен на вниманието на американския Конгрес.

Според китайското министерство докладът съдържа изкривена информация за политиката на Пекин в сферата на сигурността и за китайската военна стратегия.

Пентагонът заяви, че Китай понастоящем разполага с над 500 ядрени бойни глави и че до 2030 г. най-вероятно ще има над 1000. В доклада се казва, че Китай използва нови реактори и инсталации, за да произвежда плутоний за ядрените си оръжия, въпреки че публично твърди, че те са предназначени за мирни цели.

"Изразяваме сериозното си недоволство от този доклад и решително му се противопоставяме", заяви Ву Цян, говорител на китайското министерство на отбраната, който подчерта, че китайската военна заплаха, за която говори американският документ, не съществува.

Ву изтъкна, че с развитието на въоръжените си сили Китай цели да сдържа заплахата от война и да гарантира както собствената си сигурност, така и световния мир.

 

Станете почитател на Класа