САЩ: Не искаме конфликт с Иран, но ще реагираме решително при нападение над наши войници

САЩ: Не искаме конфликт с Иран, но ще реагираме решително при нападение над наши войници
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.10.2023
  • Share:

Съединените щати информираха вчера ООН, че не искат конфликт с Иран, но американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди, че Вашингтон ще действат бързо и решително, ако Иран или поддържани от Техеран сили атакуват американски войници, предаде Ройтерс.

 

 

 

Блинкън каза това в Съвета за сигурност на ООН, на фона на опасенията на международната общност, че конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас", което се ползва с подкрепата на Иран, може да прерасне в по-голяма война, в която да бъде въвлечено например ливанското шиитско движение "Хизбула", което също е подкрепяно от Техеран.

"САЩ не се стремят към конфликт с Иран. Ние не искаме тази война да се разширява. Ако Иран или подкрепяни от него сили обаче, независимо от мястото, нападнат американски военнослужещи, не се заблуждавайте: ще защитим хората си и сигурността си - бързо и решително."

Американските въоръжени сили предприемат нови мерки за защита на войниците си в Близкия изток поради опасенията, че може да има нападения срещу тях от групировки, подкрепяни от Иран, съобщават официални лица на Ройтерс. Вашингтон например изпрати в региона изтребители и военни кораби, включително два самолетоносача, за да се опита да възпре Иран и подкрепяните от него сили.

Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор със саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, предаде Ройтерс, като се позова на Белия дом.

В изявление на Белия дом се казва, че американският лидер е обсъдил със саудитския престолонаследник как да бъде предотвратено разширяването на конфликта между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

Байдън и Мохамед бин Салман се обединиха около идеята да продължат с дипломатическите усилия, "за да бъде съхранена стабилността в региона и за да бъде предотвратено разширяването на конфликта", съобщава Белият дом, като отбелязва, че двамата лидери ще продължат и занапред да координират действията си.

Байдън и саудитският престолонаследник приветстваха доставката на хуманитарна помощ в ивицата Газа от Египет и признаха, че "е нужно да се направи още много за цивилните", за да имат те непрекъснат достъп до храна, вода и медицинска помощ, казва Белият дом.

Двамата лидери приветстват усилията за освобождаване на заложници, държани от "Хамас", и призоваха за тяхното незабавно пускане на свобода.

 
 

Станете почитател на Класа