Белгия разследва предполагаеми престъпления по глобите за Ulez

Белгия разследва предполагаеми престъпления по глобите за Ulez
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.10.2023
  • Share:

Ана Тимс
Хиляди глоби за нарушаване на правилата на лондонската зона за ултраниски емисии (Ulez) може да са били изпратени незаконно на водачи на регистрирани в ЕС превозни средства, твърдят белгийските власти. Белгийското министерство на транспорта разпореди разследване на предполагаеми престъпни нарушения на правилата за данни, след като шофьорите получиха известия за наказателни такси от TfL - агент по събиране, действащ за транспорта за Лондон.
След Brexit властите на Обединеното кралство нямат достъп до лични данни на граждани на ЕС за некриминално прилагане. Въпреки това шофьори в няколко държави от ЕС са получили глоби, много от които възлизат на хиляди лири, за това, че не са регистрирали своите автомобили, съвместими с Ulez, в TfL, преди да шофират в Лондон.
Някои са били санкционирани по погрешка в рамките на отделната зона с ниски емисии (Lez), която обхваща тежкотоварните превозни средства, влизащи в Голям Лондон. Един шофьор бе глобен с близо £11 000 след тридневно посещение с кола под наем.
Белгийски съдебен изпълнител, действащ за агента по събиране на задълженията на TfL Euro Parking Collection, е обвинен в злоупотреба със законовите си правомощия, за да получи повече от 20 000 данни за регистрирани собственици и да ги предаде на Euro Parking за принудително изпълнение в Обединеното кралство. Оттогава официалният достъп на съдебния изпълнител до базата данни с лицензи за превозни средства е спрян, в очакване на дисциплинарно производство, докато белгийските депутати поискаха от правителството да предприеме действия за възстановяване на парите, платени от шофьорите.
Междувременно холандските власти се намесиха, след като се твърди, че данни за водачи са получени незаконно от агент в Италия, действащ за Euro Parking, и група от 100 френски шофьори започнаха дело, твърдейки, че техните данни са получени незаконно.
Според белгийския депутат Майкъл Фрейлих, който разкри предполагаемата злоупотреба с данни, Euro Parking заобикаля правилата на GDPR, като наема базирани в ЕС агенти, които получават данни за водачи от нейно име, без да разкриват, че ще бъдат споделени с компания от Обединеното кралство. В кореспонденцията, видяна от Guardian, на белгийския съдия-изпълнител два пъти е отказано разрешение да използва базата данни за лицензиране на превозни средства за целите на изпълнението на Ulez. Въпреки това, според Фрейлих, съдебният изпълнител все пак е използвал официалния си лиценз, за да получи подробности за шофьорите, които след това са били глобени от Euro Parking Collection (EPC). „EPC трябва незабавно да прекрати тези операции, ако е необходимо, чрез действие на правителството", каза той. „Освен това те трябва да бъдат принудени да върнат всички неправомерно придобити печалби."
Холандската агенция за лицензиране на превозни средства, RDW, заяви през юни, че е започнала разследване след оплаквания от шофьори, които са получили солидни глоби, след като са посетили Лондон с автомобили, отговарящи на изискванията за вредни емисии. Той каза, че няма споразумение за споделяне на данни между Обединеното кралство и Холандия за прилагане на Ulez и е предоставил подробности за водача на агент в Италия, което предполага, че е за прилагане в рамките на ЕС. Говорител каза: „Посочихме на EPC, че няма правно основание да изискваме информация от нашия регистър при това ограничение за целта."
TfL заяви: „Всяка компания, работеща от наше име, е задължена по договор да гарантира, че данните се обработват в съответствие със съответното законодателство за защита на данните и никакви данни за белгийски водачи не са споделяни с нас или EPC след решението на Белгийската национална камара на съдебните служители влезе в сила."
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа