САЩ внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция за близкоизточното уреждане

САЩ внесоха в Съвета за сигурност проекторезолюция за близкоизточното уреждане
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2023
  • Share:

Съединените щати внесоха в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция за близкоизточното уреждане, съобщи източник от световната организация.
Според текста на документа, получен от ТАСС, проекторезолюцията на САЩ не предвижда призив за прекратяване на огъня. В документа има разпоредби, които осъждат атаката на Хамас, призовават за освобождаването на заложниците и подкрепят правото на Израел да се защитава.
Резолюцията на САЩ също така призовава за пълно спазване на международното хуманитарно право, включително защитата на цивилните, и признава усилията на Катар и други страни, които доведоха до освобождаването на двама заловени от Хамас заложници на 20 октомври.
На 18 октомври Съединените щати наложиха вето на проекторезолюцията на Бразилия за Близкия изток. Русия се въздържа от гласуване, тъй като Съветът за сигурност на ООН отхвърли предложените от нея изменения в документа. Обединеното кралство също се въздържа, докато останалите 12 членове на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа на резолюцията.
На 17 октомври Съветът за сигурност на ООН не прие изготвената от Русия резолюция за израелско-палестинския конфликт, като тъй в подкрепа гласуваха пет държави. Така резолюцията не събра достатъчно гласове, за да бъде приета.
Източник: ТАСС, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа