Дясната SVP се очаква да напредне на федералните избори в Швейцария

Дясната SVP се очаква да напредне на федералните избори в Швейцария
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.10.2023
  • Share:

Лили Байер
Популистката дясна Швейцарска народна партия (SVP) се очаква да постигне напредък, докато страната гласува на федерални избори, след сезон на кампания, съсредоточен върху разходите за живот и имиграцията.
Прогнозите са, че водещата политическа партия в Швейцария ще събере 28,1% от гласовете на изборите - увеличение от 2,5 процентни пункта спрямо предишното й постижение, според проучване на изследователския институт Sotomo.
Кристиан Имарк, член на Националния съвет на Швейцария от SVP, каза, че вярва, че партията може да увеличи своя дял от вота, защото се е фокусирала върху имиграцията, енергийната сигурност и разходите за енергия.
Парламентаристът каза, че е усетил разлика по време на предизборната кампания в сравнение с предишните избори през 2019 г. „Чувства се, че е много по-добре за нас. Хората идват на предизборни събития и искат да говорят с нас повече от преди от четири години", каза той в телефонно интервю.
Повишаването на разходите за живот привлече значително внимание в кампанията, особено що се отнася до здравното осигуряване. Фабиан Молина, член на Националния съвет на Швейцария от Социалдемократическата партия, каза: „За семействата от средната класа покачването на цените на здравното осигуряване е основният проблем в ежедневния им бюджет."
Проучванията показват, че Социалдемократическата партия ще спечели с 18,3%. Партията на центъра (Mitte) - 14,3%, а либералите - 14,1%. Очаква се Зелените да се сблъскат с най-големи загуби, достигайки 9,7% - спад от 3,5 процентни пункта.
Зелените партии се представиха добре на предишните избори в Швейцария, когато климатичните проблеми бяха начело на радарите на избирателите. „Преди четири години климатичните промени със сигурност бяха номер едно. Този път има конкуренция между проблемите", каза Паскал Скиарини, декан на Женевското училище по социални науки.
„Разходите за живот се увеличават, така че това се превърна в основна тема за населението, за съжаление", каза Николас Валдер, член на Националния съвет и вицепрезидент на швейцарските Зелени. Но Марго Шодерна, друг вицепрезидент на швейцарската Зелена партия и съпредседател на Младите зелени в Швейцария, каза „Климатът все още е основна грижа за избирателите. Ние сме гласът на климата в парламента", добави тя, отбелязвайки, че в ключов момент на кампанията на Зелените над 60 000 души наскоро демонстрираха в Берн.
Лине Ренвалд, старши изследовател в Швейцарския център за експертиза в социалните науки, каза, че очаква тези избори да бъдат връщане към по-традиционните дялове на гласовете. „Тазгодишните избори са по-скоро връщане към нормалността, като въздействието върху ръководството на Швейцария ще бъде ограничено. Почти сигурно е, че съставът на правителството няма да бъде засегнат от тези избори. Но, делът на различните партии в парламента има значение. Вероятно десните партии ще увеличат броя на своите места, което ще доведе до промени по някои конкретни въпроси", каза Ренвалд.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа