Пекин разкрил нов случай на американски шпионаж

Пекин разкрил нов случай на американски шпионаж
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.10.2023
  • Share:

Китай съобщи, че негов гражданин, работещ за институт в областта на отбраната, е обвинен в шпионаж в полза на САЩ, а делото му е прехвърлено за разглеждане в съд в югозападния град Чънду, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Китайската централна телевизия (КЦТВ) мъж с фамилия Хоу, който работел в неназован институт в областта на отбраната, бил изпратен през 2013 г. в американски университет по линия на образователния обмен, но там бил принуден да разкрие китайски държавни тайни.

Китайското министерство на държавната сигурност публикува днес документ в профила си в социалната мрежа "Уичат" (WeChat), придружен с коментара, че "шпионската дейност върви ръка за ръка със заблуждения, изкушения и конспирации".

Нито в съобщението на ведомството, нито в това на телевизията се посочва кой е университетът.

Според КЦТВ американски професор, близък до Хоу, го запознал с някого, който се представял за служител в консултантска компания, но в действителност бил "офицер от американското разузнаване", използващ компанията само за прикритие.

В следващите месеци, когато двамата все повече се сприятелили един с друг, офицерът от разузнаването предложил на Хоу да стане експерт-консултант в "компанията му" и му обещал възнаграждание от порядъка 600-700 долара в зависимост от качеството на услугата.

Няколко месеца по-късно, докато на гости при Хоу били неговата съпруга и син, американецът разкрил истинските си намерения и предложил да променят начина, по който си сътрудничели. Хоу, уплашен за сигурността на съпругата и сина си, приел условията, посочи КЦТВ.

Според уговорката, в течение на множество срещи, които продължавали по един час, Хоу щял да бъде питан за строго пазени държавни тайни, в замяна на което щял да получи 1000 долара компенсация, се казва в репортажа на телевизията.

Сътрудничеството продължило и след като през 2014 г. Хоу се завърнал в Китай. Той щял да се среща с представител на американското разузнаване на международни конференции, посочи КЦТВ. Хоу по своя инициатива осигурявал и разузнавателни сведения в областта на националната отбрана и военната промишленост, се казва в съобщението.

След разследване на китайските власти, през юли 2021 г. Хоу бил задържан и обвинен по подозрение в шпионаж.

През последните години Китай арестува десетки свои и чужди граждани в рамките на кампания за борба с шпионите, с което предизвика безпокойството на САЩ.

Наскоро китайското разузнаване публикува още подробности по случая на американски гражданин, вкаран в затвора до живот по-рано тази година за шпионаж.

Станете почитател на Класа