Четиринадесет камиона с помощи влязоха в Газа от Египет

Четиринадесет камиона с помощи влязоха в Газа от Египет
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.10.2023
  • Share:

Четиринадесет камиона с помощи влязоха в палестинския анклав Газа от Египет тази нощ, съобщи Жулиет Тума, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за палестинските бежанци, цитирана от Ройтерс и БТА.

 

По-рано свидетели съобщиха за взрив и сирени на линейки на границата с Египет. Израелските военни заявиха, че един от танковете им случайно е нанесъл удар египетска позиция близо до границата с ивицата Газа. Няколко египетски граничари са получили леки наранявания, след като са били ударени от фрагменти от снаряд на израелски танк, заяви говорител на египетската армия.

Свидетел и медицински източник заявиха, че седем души са били ранени и откарани в болница. Израелските сили за отбрана "изразиха съжаление във връзка с инцидента, който се разследва".

Във втория хуманитарен конвой е имало общо около 19 камиона, които са превозвали медицински и хранителни продукти, твърдят източници от сферата на сигурността и неправителствени организации.

Първият конвой от 20 камиона с крайно необходими доставки влезе в Газа в събота през пункта "Рафах", който преди това не функционираше след израелски обстрел и на фона на спорове относно условията за доставка на помощи. Разпределянето на тези доставки започна вчера, но служители на хуманитарни агенции все още предупреждават за потенциална хуманитарна катастрофа, тъй като запасите от храна, вода и гориво са на привършване.

Израел наложи пълна блокада и започна въздушни удари по Газа в отговор на смъртоносното нападение на Хамас на израелска територия на 7 октомври, отбелязва Ройтерс.

Представители на ООН твърдят, че в Газа ще са необходими поне 100 камиона на ден, за да се покрият спешните нужди. Преди избухването на последния конфликт в анклава пристигаха по няколкостотин камиона дневно.

Станете почитател на Класа