Джим Джордан напусна надпреварата за председател на Камарата

Джим Джордан напусна надпреварата за председател на Камарата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2023
  • Share:

Джим Джордан от Охайо беше принуден да напусне надпреварата за председател (спикър) на Камарата на представителите, след като колегите му републиканци гласуваха против продължаването на кандидатурата му за мястото, в тайно гласуване след третия му неуспешен опит да събере достатъчно подкрепа, за да спечели чукчето.
Загубата на Джордан последва спорна седмица на Капитолийския хълм, по време на която той и неговите съюзници се опитаха да убедят по-умерените републиканци да го подкрепят. След загубата си Джордан каза на репортерите „Ще се върна на работа и е време да се обединим".
Не е ясно кого републиканците биха могли да издигнат като следващ кандидат. Има краен срок до днес на обяд, в който кандидатите да заявят интерес към спикърското място. Очаква се конференцията да се върне в понеделник вечерта, за да се изслушат кандидатите за председателя, като гласуването е насрочено за вторник. Дотогава Камарата ще е без говорител вече в продължение на три седмици, затруднена в изпълнението на работата, за която конгресмените са избрани.
Някои умерени искат да видят консенсусен кандидат, докато крайнодесният фланг, който свали бившия говорител Кевин Маккарти, каза по-рано, че „ще бъде готов да приеме порицание или отстраняване от конференцията, за да получи Джордан председателството".
Няколко членове на Камарата от републиканците или казаха, че ще търсят поста на председател, или обмислят идеята. Най-известният сред тях е Том Емър от Минесота, понастоящем лидер на мнозинството, републиканец номер 3 в камарата, който има подкрепата на Маккарти. Други в комбинацията включват Кевин Хърн от Оклахома, Остин Скот от Джорджия, Байрън Доналдс от Флорида, Майк Джонсън от Луизиана и Джак Бергман от Мичиган.
При гласуването на първия етаж на изборите за председател във вторник 20 републиканци в Камарата на представителите се противопоставиха на Джордан, оставяйки го далеч от 217 гласа, необходими за заемане на най-високия пост. Поради тънкото като бръснач мнозинство на републиканците в Камарата на представителите, Джордан можеше да си позволи само четири дезертьорства в рамките на своята конференция и все пак да се издигне до председателския пост.
Въпреки че Джордан се опита да успокои опасенията на умерените, гласуването на втория етаж, проведено в сряда, разкри, че опозицията само е нараснала, тъй като 22 републиканци се противопоставиха на кандидатурата на Йордания. До третото гласуване в петък Джордан загуби още повече подкрепа, като 25 републиканци в Камарата на представителите гласуваха против него.
Докато Камарата остава без спикър не може да придвижи каквото и да е законодателство, оставяйки членовете в невъзможност да приемат критични законопроекти като временната мярка за правителственото финансиране или пакета за помощ за Израел и Украйна. Държавното финансиране се очаква да изтече след по-малко от месец, което повишава заплахата от федерално спиране още следващия месец.
Съобщението за Джордан дойде две седмици след историческото сваляне на Маккарти, след като осем републиканци от Камарата на представителите се присъединиха към демократите в подкрепа на предложение за освобождаване на председателя. След отстраняването на Маккарти, лидерът на мнозинството в Камарата на представителите, Стив Скализ от Луизиана, първоначално спечели номинацията на своята конференция за спикър, но отпадна от надпреварата миналата седмица поради утвърдена опозиция сред твърдо десните законодатели.
Остава неясно как републиканците биха могли да прекратят противопоставянето и да възобновят дейността на Камарата. Една идея, предложена от центристките демократи и приета от някои от критиците на Джордан, включваше разширяване на правомощията на действащия говорител, републиканеца Патрик Макхенри от Северна Каролина, но планът се провали. Подобно решение би повдигнало сериозни конституционни въпроси, тъй като правомощията на действащия председател са неясни.
Докато републиканците са въвлечени в конфликт, лидерът на демократите в Камарата на представителите, Хаким Джефрис от Ню Йорк, многократно призовава за създаването на двупартийна управляваща коалиция между демократи и по-умерени републиканци. Дори най-твърдите противници на Джордан отхвърлиха идеята за обединение с демократите, въпреки че това може да се промени, ако Камарата остане в застой.
Джефрис, който получи най-много гласове при гласуването за председател, но нямаше да може да получи достатъчно подкрепа, за да заеме мястото, тъй като демократите са малцинство, призова колегите си републиканци да се захванат за работа. „Прегърнете двупартийността и изоставете екстремизма", каза Джефрис.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа